Har du nyanlända elever, välkomstklasser, språkintroduktionsklasser, SAS eller SFI? Du vet väl att det finns speciella lektioner på lätt svenska? The most personal things are…
Välkomna till en lektion där vi utforskar Akademin Valands examensutställning på Göteborgs Konsthall! Vilka berättelser är viktiga för den yngre generationens konstnärer? Hur hanterar de…
Varför lyckas konst väcka starka känslor? Vad vill konstnären säga? I denna dialogbaserade lektion arbetar vi både med diskussioner i mindre grupper och gemensamma samtal.…
Varför lyckas konst väcka starka känslor? Vad vill konstnären säga? I denna dialogbaserade lektion arbetar vi både med diskussioner i mindre grupper och gemensamma samtal.…
Välkommen till en dialogbaserad lektion där vi sätter elevernas upplevelser i fokus. Lektionen tar sin utgångspunkt i en hänförande rumslig installation med verk i olika…
Välkomna till en lektion som blir en dramatiserad resa med skådespelaren Ulrica Flach! Fritt fantiserat genom Phoebe Boswells konstverk. Tillsammans blir vi upptäcktsresande som hittar…
Genom samtidskonsten kan vi lära något om oss själva och vår omvärld. Under denna lektion får eleverna möjlighet att reagera, diskutera och reflektera inför olika…
Genom samtidskonsten kan vi lära något om oss själva och vår omvärld. Under denna lektion får eleverna möjlighet att reagera, diskutera och reflektera inför olika…
Det finns mycket spännande att berätta och upptäcka om livscykler. Visste du till exempel att trollsländan lever flera år som nymf i bottenslammet i en…
23 februari – 5 maj, 2019 Utställningen Encounters visar nordisk fotografi i framkant. I utställningen visas verk av samtidskonstnärer från alla fem nordiska länderna Danmark,…
Upptäck Nordens största hamn från sjösidan! Med hjälp av material från Göteborgs hamn och Sjöfartsmuseet Akvariet får eleverna först bekanta sig med olika landmärken och…
Konst och känsla går ofta hand i hand. Konstverk kan provocera, väcka minnen eller få oss att känna absolut ingenting. Under vissa perioder i konsthistorien…
Vi undersöker många olika sorters konst från de senaste åren, med vitt skilda material, tekniker, uttryckssätt och motiv. Kanske ser vi också konstverk som tänjer…
Vi studerar modernismens framväxt under första halvan av 1900-talet. Här finns både en svensk och en internationell samling av banbrytande konstverk – av konstnärer som…
Vi studerar den nordiska konstens utveckling under 1800-talet. Här möter vi romantikens dramatiska landskap där naturens krafter kommer till uttryck, historiemåleriet i form av exempelvis…
Vi studerar konstens utveckling från 1450-talet till och med 1700-talet, på kontinenten och i Sverige. Vi tittar på typiska särdrag för de tre epokerna och…
På ett lustfyllt sätt och med samtalet som grund tittar vi på olika sorters konst, både måleri, skulptur och foto eller installation. Här finns konstverk…
Lektion om inlandsisens spår Håberget, alldeles intill vår skollokal Roten, blir vårt klassrum, med utsikt över nästan halva Göteborg! Vi kommer att titta på och…
Frön, frukter och fett är smaskens för hungriga fåglar. Många fåglar blir vegetarianer på vintern, vissa hamstrar mat medan andra flyttar till värmare breddgrader. Med…
Ett skolprogram för lågstadiet om hur berättelser är uppbyggda. I skolprogrammet inspireras vi av sagor och berättelser från runt om i världen. En berättelse behöver…
Utställningen Korsvägar berättar om historisk förändring och globala kontakter över gränser. Det handlar om hur kultur skapas och förändras utifrån möten med varandra. Utställningen berättar…
. EKOLOGI IRL– ett samarbete mellan Naturhistoriska museet och Botaniska trädgården Följ med på en halvdag om ekologi med pedagoger från Naturhistoriska museet och Botaniska…
Alla är vi olika av en anledning. På ett lättsamt och humoristiskt sätt förklarar vi hur evolutionen fungerar. Eleverna får till exempel lära sig varför…
Lektionen Liv i löv fokuserar på naturvetenskaplig undersökningsmetodik. En viktig del är väcka upptäckarglädjen hos eleverna och skapa intresse för naturen. Under lektionen Liv i löv…
Följ med på en halvdag om ekologi med pedagoger från Naturhistoriska museet och Botaniska trädgården. Vi går tillsammans ut i landskapet för att utforska, undersöka…
Denna lektion riktar sig till yngre elever i grundsärskolan och elever som går inriktningen träningsskola. Under lektionen får eleverna lära känna några av de djur…
Invånarna i Sverige fick på 1980-talet rösta fram ett landskapsdjur till sitt landskap. Västergötlands invånare valde tranan, kanske på grund av den årliga trandansen vid…
Under den här lektionen får experimentlusten flöda! Vårt mål är att eleverna ska lära sig nya intressanta saker om kroppen och väcka lust för naturvetenskap.…
Dinosauriernas gåta har fascinerat människor sedan det första fyndet gjordes på 1800-talet. Välkomna på en lektion om dinosauriernas värld. Vi visar fossil, dinosaurieskelett och i…
Vad var det som kom först – människor, dinosaurier eller blågrönalger? Välkommen på en lektion där vi reder ut livets utveckling, en resa från jordens…
Rosa, turkos och blå – detta är en färgstark lektion där vi vill stimulera till upptäckarglädje och experimentlust. Med hjälp av den märkliga rödkålssaften undersöker…
Detta är en lektion för utbildningar inom restaurang, bageri och livsmedelshantering. Museets entomolog, insektsspecialist, berättar om skadedjur som ni kan träffa på vid livsmedelshantering. Varför…
Låna hem en bit av museet! Undersök en snöflinga. Gå på spårjakt eller njut av vackra fågelägg. Museilådorna är fyllda med pedagogiskt material, information, lärarhandledning…
Låna hem en bit av museet! Undersök en snöflinga. Gå på spårjakt eller njut av vackra fågelägg. Museilådorna är fyllda med pedagogiskt material, information, lärarhandledning…
Välkommen på en visning om Hammarkullen och Volvo, om människor, om Sverige! Hammarkullen byggdes i slutet på 1960-talet och var en del av miljonprogrammet med…
Utställningen Inspiration Östasien rymmer en värld full av spännande berättelser och hemliga budskap. Vi stöter på dem både i utställningens mytologiska och verkliga varelser,…
Sjöfartsmuseet har stängt för ombyggnad, och därför kommer vi till SFI-klasserna! I den här lektionen som består av ett bildspel fokuserar vi på den stora…
Under den här lektionen tittar vi på museets formhistoriska utställning och får möjlighet att upptäcka såväl designklassiker som glömda pärlor. Utställningen berättar om formens…
25 maj – 15 september, 2019 Människans första steg på månen förevigades med Hasselbladkameror, som var del av samtliga Apollo-färder 1969-1972. Bilderna hör till de…
Utställningen Inspiration Östasien rymmer en värld full av spännande berättelser och hemliga budskap. Vi stöter på dem både i utställningens mytologiska och verkliga varelser,…
Design finns överallt! I Röhsska museets samlingar finns mängder av föremål, bilder och spännande historier som berättar mycket om den samtid de är skapade…
Följ med in i en skattkammare full av spännande myter och berättelser! Tillsammans upptäcker vi Röhsska museets utställning Inspiration Östasien. Vi utforskar de hemliga…
Följ med in i en skattkammare full av spännande myter och berättelser! Tillsammans upptäcker vi utställningen Inspiration Östasien. Vi utforskar de hemliga budskap och…
Demokrati brukar syfta till folkstyre, människors lika värde och rättigheter, yttrande- och tryckfrihet, eller till fria val. Vad är då demokratisk design? Ofta handlar…
Brynjar Sigurðarson (f 1986) är 2018 års vinnare av det prestigefyllda Söderbergspriset. Priset delas ut varje år till en konstnär eller designer vars arbete har…
Under den här lektionen får eleverna exempel på hur olika arter påverkas av de klimatförändringar som sker. Du som lärare kan förbereda eleverna på skolan…
Under den här lektionen får eleverna möta och uppleva de svenska djuren med alla sina sinnen. Eleverna guidas runt i parken till utvalda arter/raser där…
Bråka och bli sams Ett skolprogram för mellanstadiet om hur vi hanterar konflikter. Att leva tillsammans är både härligt och roligt, men också svårt. Oliktyckande…
Ostindiefararna var sin tids största svenska fartyg och sysselsatta med 1700-talets mest spännande handelsexpeditioner: till Kina. Resan var lång och farlig. Skottland och England rundades…
I Gathenhielmska reservatet finns många gamla hus kvar! Hit hör historierna från det gamla sjöfararsamhället Majorna: om Lasse i Gatan, Allmänna vägen med sina minnen…