I år är det val och därmed hög tid att prata om demokrati. Ett system vi här i Sverige ser som självklart och som det enda tänkbara. Men vad är egentligen demokrati?
I det här skolprogrammet fokuserar vi på det aktiva i demokratin – hur människor gör, utvecklar och utmanar demokratin. Kan demokratin tas för given? Vad krävs för att demokratin ska fungera och förbättras? Kan demokrati se ut på olika sätt?
Med hjälp av övningar, samtal och diskussioner borrar vi ner oss i demokratins beståndsdelar, stöter och blöter demokratiska dilemman, identifierar historiska milstolpar samt tar sikte på framtiden. Allt med målet att ge fördjupade kunskaper och perspektiv kring vad demokrati är och hur den görs.
Programmet tar avstamp i vår utställning Korsvägar där ett tema just handlar om demokrati.
Max antal elever: 30
Lektionslängd: 60 minuter
Information om bokningar
För förskolor, grundskolor, gymnasium, SFI-klasser och vuxenstuderande på grund- eller gymnasienivå som kommer utanför Göteborg kostar ett skolbesök 500 kr.
För universitet, högskolor, vuxenutbildningar, kurser, vidareutbildningar eller andra vuxengrupper t ex föreningar kostar ett besök hos oss 1 600 kr.
I vissa skolprogram ingår det en verkstad, denna har ibland ett tillägg för materialkostnad. Detta står då tydligt preciserat i bokningen. En del skolprogram är förlängda till 90 eller 120 minuter. Dessa innebär också en extrakostnad.
För att boka så behöver du ha en inloggning till vårt bokningssystem. Det får du genom att mejla oss på skolinfo@varldskulturmuseet.se.
Efter besöket fakturerar Världskulturmuseet er eller Göteborgs kulturförvaltning* för ert besök.
Vid avbokning senare än 7 dagar innan aktivitetens genomförande debiteras du 500 kronor. Avboka genom ett mail till skolinfo@varldskulturmuseet.se eller 010- 456 11 78.
Trivselregler
Lärare ansvarar för gruppen vid besök på egen hand.
Kontakt
Världskulturmuseet
Adress: Södra Vägen 54
412 54 Göteborg
Telefon: 010-456 12 00
E-post: skolinfo@varldskulturmuseet.se
Bokningsinformation: skolinfo@varldskulturmuseet.se
Ansvarig pedagog
Teman: Demokrati och jämställdhet Globala perspektiv Debatt och diskussion Lyssna och prata Historia Samhällskunskap