Att lära om rymden – en workshop om astronomiundervisning i grundskolan

Slottsskogsobservatoriet Lärare

I dessa dagar då rymden stadigt blir en allt större del av vår vardag är det viktigare än någonsin att inte bara hänga med i utvecklingen utan även åter bekanta sig med kunskapen om alla de hänförande fenomen som döljer sig bortanför jordens atmosfär, men var börjar man någonstans?

I denna interagerande workshop som riktar sig till pedagoger i grundskolans klasser 1-6 kommer vi under två dagar att gå igenom följande ämnen:
Dag 1:

  • Varför det är viktigt att lära sig om rymden
  • Vad rymden kan ge oss för perspektiv på vår egen planet och tillvaro här
  • Hur vi kan förstå vår egen planet genom att studera våra närmaste kosmiska omgivningar

Dag 2:

  • Hur man förklarar svåra begrepp och gör rymden mer konkret istället för att undvika det som verkar för svårt
  • Tips på studie- och undervisningsmaterial
  • Hur man tillämpar källkritik och sållar bland all information som finns på internet

Workshopen hålls under två dagar med längden 180 min/dag, inklusive paus. Samtliga etapper består av en informations- och en diskussionsdel. Workshopen är till för alla pedagoger som undervisar om rymden, men då antalet platser är begränsade, kommer pedagoger med liten eller ingen erfarenhet av rymd/astronomiundervisning att prioriteras i urvalet så därför är det viktigt att du anger din erfarenhetsnivå i fältet ”Övrig information till pedagogen”, där du också motiverar varför du vill deltaga i denna workshop och vad du hoppas på att få ut av den.

 

 

 

 

Max antal elever: 20

Lektionslängd: 180 minuter

Inför besöket

Båda delarna av workshopen äger rum på Slottsskogsobservatoriet. Vägbeskrivning finner du här: http://slottsskogsobservatoriet.se/wordpress/kontakt/

Vid frågor, kontakta oss via e-post eller telefon. Kontaktinformationen finner ni nedan.

Information om bokningar

Lektionen är kostnadsfri för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad är avgiften 350 kr för en lektion och 600 kr för en dubbellektion.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Ditt tillfälle är bokat först när du mottagit en bokningsbekräftelse. Detta sker när museet godkänt din förfrågan. Detta kan i vissa fall ta några dagar.

Kontakt

Slottsskogsobservatoriet

Adress: Björn Hedvalls stig
Norra Slottsskogen Göteborg

Telefon: 0739-08 62 61

E-post: slottsskogsobservatoriet@gmail.com

Bokningsinformation: slottsskogsobservatoriet@gmail.com


Ansvarig pedagog
Katja Lindblom
0739-08 62 61

Teman: Workshop Rymden