Att lära om rymden – en workshop om astronomiundervisning i grundskolan

Slottsskogsobservatoriet Lärare

I dessa dagar då rymden stadigt blir en allt större del av vår vardag är det viktigare än någonsin att inte bara hänga med i utvecklingen utan även åter bekanta sig med kunskapen om alla de hänförande fenomen som döljer sig bortanför jordens atmosfär, men var börjar man någonstans?

I denna interagerande workshop som riktar sig till pedagoger i grundskolans klasser 1-6 kommer vi under två dagar att gå igenom följande ämnen:
Dag 1:

  • Varför det är viktigt att lära sig om rymden
  • Vad rymden kan ge oss för perspektiv på vår egen planet och tillvaro här
  • Hur vi kan förstå vår egen planet genom att studera våra närmaste kosmiska omgivningar

Dag 2:

  • Hur man förklarar svåra begrepp och gör rymden mer konkret istället för att undvika det som verkar för svårt
  • Tips på studie- och undervisningsmaterial
  • Hur man tillämpar källkritik och sållar bland all information som finns på internet

Workshopen hålls under två dagar med längden 180 min/dag, inklusive paus. Samtliga etapper består av en informations- och en diskussionsdel. Workshopen är till för alla pedagoger som undervisar om rymden, men då antalet platser är begränsade, kommer pedagoger med liten eller ingen erfarenhet av rymd/astronomiundervisning att prioriteras i urvalet så därför är det viktigt att du anger din erfarenhetsnivå i fältet ”Övrig information till pedagogen”, där du också motiverar varför du vill deltaga i denna workshop och vad du hoppas på att få ut av den.

 

 

 

 

Max antal elever: 20

Lektionslängd: 180 minuter

Inför besöket

Båda delarna av workshopen äger rum på Slottsskogsobservatoriet. Vägbeskrivning finner du här: http://slottsskogsobservatoriet.se/wordpress/kontakt/

Vid frågor, kontakta oss via e-post eller telefon. Kontaktinformationen finner ni nedan.

Information om bokningar

Inför besöket
En lektion på 40 minuter kostar 350 kronor och önskas en dubbellektion eller guidning av observatoriet uppskattas besöket ta ca. 80 minuter (inklusive paus) och kostar då 600 kronor.
Detta gäller samtliga skolor, även inom Göteborgs kommun, då tidigare lektionskostnadsstöd från Kulturförvaltningen i Göteborg upphörde 2019.

Kostnaden betalas via faktura varför det är viktigt att du anger rätt faktureringsadress när du bokar lektionen. Behöver du avboka bör detta ske senast en vecka i förväg så att vi har en chans att erbjuda lektionstiden till någon annan. Avbokning sker till e-postadress: slottsskogsobservatoriet@gmail.com
Utebliven avbokning, eller avbokning som sker senare än en vecka i förväg debiteras med 500, respektive 1000 kronor beroende på bokad lektionstid. 

Vi tar endast emot bokningar via museilektioner.se men har du frågor angående lektionen eller hur du bokar är du välkommen att höra av dig via antingen e-post eller telefon.
Telefontiden är öppen måndag-torsdag 15:00-17:00 och samtliga kontaktuppgifter finner du längst ned på sidan.

Det är mycket viktigt att du anger om du har elever med särskilda behov som till exempel rörelsehinder, hörsel- eller synnedsättning eller koncentrationssvårigheter så att vi kan göra eventuella förberedelser inför detta. Ange även gärna vilken kunskapsnivå din klass ligger på så att vi kan anpassa undervisningsnivån.

Efter att ni har bokat lektionen kommer ni att få en bekräftelse på att bokningen är godkänd eller avböjd. Har ni inte mottagit en bekräftelse inom ett par dagar, var vänlig kontakta oss.

Trivselregler

Gå igenom trivselreglerna tillsammans med din klass/grupp innan besöket.

* Kom i tid till lektionen/visningen.
* Rör dig lugnt och klättra inte på inredning eller utställningsföremål.
* Inomhus råder normal samtalston.
* Behåll skorna på. Har du bokat en visning kvällstid: behåll även ytterkläderna på vid stjärnklart väder.
* Hjälp oss att hålla observatoriet rent och snyggt genom att slänga eventuellt skräp i papperskorgarna. Göm det inte skräpet bakom våra element, då det kan orsaka brand.
* Till lärare/ledare: Du ansvarar för din klass under hela besöket. Håll ihop klassen/gruppen.

Kontakt

Slottsskogsobservatoriet

Adress: Björn Hedvalls stig
Norra Slottsskogen Göteborg

Telefon: 0739-08 62 61

E-post: slottsskogsobservatoriet@gmail.com

Bokningsinformation: slottsskogsobservatoriet@gmail.com


Ansvarig pedagog
Katja Lindblom
0739-08 62 61

Teman: Workshop Rymden