Universums historia

Slottsskogsobservatoriet Åk 2 - Lärare

Vi följer universum från dess födelse för nästan 14 miljarder år sedan till en miljard år framåt i tiden. Lektionens innehåll fokuserar på hur galaxer, stjärnor och planeter bildas och utvecklas; på varför vårt solsystem ser ut som det gör och hur det kommer att utvecklas i framtiden.

”Univsersums historia passar särskilt bra för er som skall börja med, eller redan har påbörjat, ett rymdtema och kombineras med fördel med lektionen ”Vårt solsystem”, som i detalj fokuserar på solsystemets himlakroppar.

Lektionen går att utöka med en visning av Slottsskogsobservatoriets utställning och teleskop (någonting som inte ingår i ordinarie lektionstid). Se sektionen ”Guidad visning” nedan, för mer information.

OBS! Från och med januari 2021 sker alla bokningar direkt på vår hemsida. Information om våra lektioner och bokningarna finner du här.

Viktigt! 

Med anledning av rekommendationerna runt Covid-19 är det inte alla klasser som har möjlighet att besöka oss på observatoriet så vi vill be alla lärare att noga specificera huruvida ni önskar ett besök hos oss eller att vi kommer till er på skolan.

 

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 40 minuter

Inför besöket

Lektioner och dubbellektioner

En standardlektion tar ca. 40 minuter. Bokar du in din klass på en dubbellektion, kan du räkna med att besökt tar ca. 80 minuter inklusive en paus på 10 minuter. Under en vanlig lektion eller dubbellektion ingår inte visning av observatoriets utställning eller teleskop. Glöm inte att ange om det är en enkellektion, dubbellektion eller lektion/visning du vill boka. 


Guidad visning

En guidad visning av Slottsskogsobservatoriets utställning och teleskop tar ca. 30 minuter och går inte att bokas separat från lektionerna. Notera att då lektionerna hålls dagtid är observationer av stjärnhimlen inte möjliga. Är du snarare intresserad av att boka en stjärnhimmelsvisning kvällstid ber vi dig kontakta oss via e-post eller telefon.

Information om bokningar

Lektionerna är gratis för grundskolor inom Göteborgs kommun. För övriga skolor kostar det 350 kr/lektionstillfälle.

Behöver du avboka bör detta ske senast en vecka i förväg så att vi har en chans att erbjuda lektionstiden till någon annan. Avbokning sker till e-postadress: slottsskogsobservatoriet@gmail.com
Utebliven avbokning, eller avbokning som sker senare än en vecka i förväg debiteras med 500, respektive 1000 kronor beroende på bokad lektionstid.

Vi tar endast emot bokningar via museilektioner.se men har du frågor angående lektionen eller hur du bokar är du välkommen att höra av dig via antingen e-post eller telefon.
Telefontiden är öppen måndag-torsdag 15:00-17:00 och samtliga kontaktuppgifter finner du längst ned på sidan.

Det är mycket viktigt att du anger om du har elever med särskilda behov som till exempel rörelsehinder, hörsel- eller synnedsättning eller koncentrationssvårigheter så att vi kan göra eventuella förberedelser inför detta. Ange även gärna vilken kunskapsnivå din klass ligger på så att vi kan anpassa undervisningsnivån.

Efter att ni har bokat lektionen kommer ni att få en bekräftelse på att bokningen är godkänd eller avböjd. Har ni inte mottagit en bekräftelse inom ett par dagar, var vänlig kontakta oss.

Trivselregler

Gå igenom trivselreglerna tillsammans med din klass/grupp innan besöket.

* Kom i tid till lektionen/visningen.
* Rör dig lugnt och klättra inte på inredning eller utställningsföremål.
* Inomhus råder normal samtalston.
* Behåll skorna på. Har du bokat en visning kvällstid: behåll även ytterkläderna på vid stjärnklart väder.
* Hjälp oss att hålla observatoriet rent och snyggt genom att slänga eventuellt skräp i papperskorgarna. Göm det inte skräpet bakom våra element, då det kan orsaka brand.
* Till lärare/ledare: Du ansvarar för din klass under hela besöket. Håll ihop klassen/gruppen.

Kontakt

Slottsskogsobservatoriet

Adress: Björn Hedvalls stig
Norra Slottsskogen Göteborg

Telefon: 0739-08 62 61

E-post: slottsskogsobservatoriet@gmail.com

Bokningsinformation: slottsskogsobservatoriet@gmail.com


Ansvarig pedagog
Katja Lindblom
0739-08 62 61

Teman: Fysik Rymden