Akvariet skolår 4 – gymnasiet

Sjöfartsmuseet Akvariet Åk 4 - Gymnasiet

I Akvariet finns både Västerhavets vanligaste invånare och det tropiska korallrevets färgsprakande djur. Arbetar eleverna med en särskild djurgrupp, till exempel benfiskar, nässeldjur eller tagghudingar? Eller med ett särskilt marint tema som tropiska hav eller djuphavslevande djur? Eller vill ni helt enkelt ha en allmän introduktion till havets värld samt vår utställning ”Hej Fisk!”? Välj då den här lektionen och ange era önskemål, så ordnar vi en lektion med ett innehåll som är skräddarsytt efter era behov. Introduktion eller fördjupning enligt önskemål.

Akvariet – evolution

Livet på jorden utvecklades under de första årmiljarderna i havet, och där finns många fascinerande livsformer som ger ledtrådar till hur evolutionen har gått till. Följ med på en resa genom livets 3,8 miljarder år långa historia. Hur går det egentligen till när olika anpassningar utvecklas? Eller när nya arter utvecklas? Vi berättar om hur livet utvecklades i havet och hur det senare tog klivet upp på land. (Skolår 4 – Gymnasiet)

Akvariet – ekologi

Vi berättar om hur havets ekologi fungerar och visar upp levande modeller på viktiga marina ekosystem och deras innevånare i våra nordiska och tropiska akvarier. (Skolår 7 – Gymnasiet) 

Akvariet – miljö

Havets miljö står inför många problem. Utfiskning, övergödning, nedskräpning, klimatförändringar och försurning av haven hotar havets känsliga ekosystem. Vi använder våra akvarier för att ge exempel på hur miljöhoten påverkar havets och dess innevånare och vi ger exempel på vad vi kan göra för att rädda havet. (Skolår 7 – Gymnasiet)

Hej Fisk! Akvariet

Vad är en fisk? Vad är inte en fisk? Hur lever fiskar? Vad känner, ser och hör fiskar? Vad händer om fiskarna försvinner från våra hav? Denna lektion inleds med ett besök i Sjöfartsmuseet Akvariets utställning ”Hej Fisk!” för att därefter fortsätta i akvariet och titta närmare på lokala näringskedjor, hur fiskar lever; deras ekologi och betydelse för ekosystemen. (Skolår 4 – Gymnasiet)

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Ange under övrigt i bokningsformuläret vilken inriktning du önskar att lektionen ska ha.

Information om bokningar

Välkommen på Sjöfartsmuseet Akvariets museilektion!

Sjöfartsmuseet är stängt för ombyggnad. Under tiden utför vi våra museilektioner på olika håll: på stadens gator, i Stadsmuseets lokaler, på båtar, uppsökande...

Dubbelkolla startplats för er lektion, så att det inte blir missförstånd.

Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad utgår en avgift. Se respektive lektioner.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post (bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se) kontaktar ansvarig pedagog.

Trivselregler

• Läraren är ansvarig för sin klass under museilektionen.
• Kolla gärna med oss vad som gäller om ni tex vill ta med matsäck - våra lektioner utförs under stängningen på olika platser.
• Om lektionen utförs i Stadsmuseets utställningar, går det bra att fotografera för eget bruk, utan blixt.
• Vid brandlarm på tex Stadsmuseet: samla ihop klassen/gruppen och gå lugnt mot närmaste utgång som är märkt med grön och vit nödutgångsskylt. Räkna in klassen/gruppen och avvakta besked från museets personal.

Fråga gärna vår personal på plats om ni undrar över något! Tack för hjälpen!

Kontakt

Sjöfartsmuseet Akvariet

Adress: Karl Johansgatan 1-3
414 39 Göteborg

Telefon:

E-post: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Karl Hellervik
xx

Teman: Globala perspektiv Miljö och hållbar utveckling Debatt och diskussion Lyssna och prata Biologi