Makt, kön & djur – normer i människans natur

Sjöfartsmuseet Akvariet Åk 7 - Gymnasiet

Föreställningar om kvinnligt, manligt och ”naturligt” formar vår uppfattning om vad som är normalt. Djurs beteende används ofta som argument för vad som är ”naturligt” för människors familjebildning, sexualitet, identitet och könsroller. Men det ”naturliga” i naturen är i själva verket en oändlig variation och det är våra egna normer som begränsar vår förståelse av oss själva och vår omvärld. Så vad är ”naturligt” egentligen? Vad är det som formar synen på oss själva? Tillsammans med eleverna diskuterar vi hur kulturella föreställningar om kropp, kön och genus produceras och reproduceras i naturvetenskap på olika sätt, med utgångspunkt i djuren i akvariet.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 75 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Lektionen bokas via bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se

Information om bokningar

Välkommen på Sjöfartsmuseet Akvariets museilektion!

Sjöfartsmuseet är stängt för ombyggnad. Under tiden utför vi våra museilektioner på olika håll: på stadens gator, i Stadsmuseets lokaler, på båtar, uppsökande...

Dubbelkolla startplats för er lektion, så att det inte blir missförstånd.

Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad utgår en avgift. Se respektive lektioner.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post (bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se) kontaktar ansvarig pedagog.

Trivselregler

• Läraren är ansvarig för sin klass under museilektionen.
• Kolla gärna med oss vad som gäller om ni tex vill ta med matsäck - våra lektioner utförs under stängningen på olika platser.
• Om lektionen utförs i Stadsmuseets utställningar, går det bra att fotografera för eget bruk, utan blixt.
• Vid brandlarm på tex Stadsmuseet: samla ihop klassen/gruppen och gå lugnt mot närmaste utgång som är märkt med grön och vit nödutgångsskylt. Räkna in klassen/gruppen och avvakta besked från museets personal.

Fråga gärna vår personal på plats om ni undrar över något! Tack för hjälpen!

Kontakt

Sjöfartsmuseet Akvariet

Adress: Karl Johansgatan 1-3
414 39 Göteborg

Telefon:

E-post: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Jens Fahlström
0722-11 12 60

Teman: Demokrati och jämställdhet Identitet Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Lyssna och prata Biologi Samhällskunskap