Bläckfisken – havsmonster och superhjälte

Sjöfartsmuseet Akvariet Åk 5

Bläckfiskar har unika förmågor, som vi annars bara hittar hos superhjältar i filmer och seriealbum. De kan tex ändra färg och form och spruta bläck. De har också varit bland våra mest mytomspunna monster i hundratals år. De är djur som nästan är så olika oss som man kan bli!

I vår utställning om bläckfiskar får vi följa bläckfiskens resa, både som ett verkligt djur och som mytologisk varelse. Eleverna får träffa levande bläckfiskar, öva sig i hur man letar fakta i en utställning samt genomföra några olika naturvetenskapliga labövningar för att fördjupa förståelsen för hur bläckfiskar fungerar.

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Lektionen består av tre olika moment - en visning, en övning och en lab. Inför lektionen kommer klassen att delas i två, för att skapa hanterliga grupper. Två pedagoger tar sedan hand om varsin halva av klassen.

Information om bokningar

Välkommen på Sjöfartsmuseet Akvariets museilektion!

Sjöfartsmuseet är stängt för ombyggnad. Under tiden utför vi våra museilektioner på olika håll: på stadens gator, i Stadsmuseets lokaler, på båtar, uppsökande...

Dubbelkolla startplats för er lektion, så att det inte blir missförstånd.

Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad utgår en avgift. Se respektive lektioner.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post (bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se) kontaktar ansvarig pedagog.

Trivselregler

• Läraren är ansvarig för sin klass under museilektionen.
• Kolla gärna med oss vad som gäller om ni tex vill ta med matsäck - våra lektioner utförs under stängningen på olika platser.
• Om lektionen utförs i Stadsmuseets utställningar, går det bra att fotografera för eget bruk, utan blixt.
• Vid brandlarm på tex Stadsmuseet: samla ihop klassen/gruppen och gå lugnt mot närmaste utgång som är märkt med grön och vit nödutgångsskylt. Räkna in klassen/gruppen och avvakta besked från museets personal.

Fråga gärna vår personal på plats om ni undrar över något! Tack för hjälpen!

Kontakt

Sjöfartsmuseet Akvariet

Adress: Karl Johansgatan 1-3
414 39 Göteborg

Telefon:

E-post: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Karl Hellervik
xx

Teman: Lyssna och prata Biologi Historia Kemi