På resa med Chiefen och Sally Jones

Sjöfartsmuseet Akvariet Åk 3

Utställningen ”På resa med Chiefen och Sally Jones” baserar sig på den prisbelönta barnboken ”Legenden om Sally Jones” av Jacob Wegelius. Boken innehåller fina skildringar av sjöfart och sjömansliv. Huvudpersonen, en gorilla som heter Sally Jones, lever ett äventyrligt och ibland ganska tragiskt liv. Men ombord på en båt träffar hon Chiefen, en godhjärtad maskinchef, som blir en vän för livet…

Den här lektionen lyfter fram och förklarar sjöfartsrelaterade teman i boken som annars kan vara lite svåra att förstå, som smuggling, handelsvägar på haven, lastfartyg, fripassagerare, hamnar, hamnliv och sjömäns familjeförhållanden. Vi diskuterar också boken underliggande handling som berör vänskap, utanförskap och vad ett hem egentligen är. Efter diskussionen är det fri lek i utställningen!

Man kan boka lektionen som en start när man ska börja med boken, eller så har man redan har läst boken och vill fördjupa sig i efterhand. Båda varianterna går lika bra, men vi behöver veta hur ni vill ha det!

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Inför besöket

Inom kort kommer en lärarhandledning att skickas ut till alla som bokar, med förslag på för- och efterarbete till lektionen!

Information om bokningar

Välkommen på Sjöfartsmuseet Akvariets museilektion!

Sjöfartsmuseet är stängt för ombyggnad. Under tiden utför vi våra museilektioner på olika håll: på stadens gator, i Stadsmuseets lokaler, på båtar, uppsökande...

Dubbelkolla startplats för er lektion, så att det inte blir missförstånd.

Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad utgår en avgift. Se respektive lektioner.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post (bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se) kontaktar ansvarig pedagog.

Trivselregler

• Läraren är ansvarig för sin klass under museilektionen.
• Kolla gärna med oss vad som gäller om ni tex vill ta med matsäck - våra lektioner utförs under stängningen på olika platser.
• Om lektionen utförs i Stadsmuseets utställningar, går det bra att fotografera för eget bruk, utan blixt.
• Vid brandlarm på tex Stadsmuseet: samla ihop klassen/gruppen och gå lugnt mot närmaste utgång som är märkt med grön och vit nödutgångsskylt. Räkna in klassen/gruppen och avvakta besked från museets personal.

Fråga gärna vår personal på plats om ni undrar över något! Tack för hjälpen!

Kontakt

Sjöfartsmuseet Akvariet

Adress: Karl Johansgatan 1-3
414 39 Göteborg

Telefon:

E-post: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Karl Hellervik
xx

Teman: Identitet Debatt och diskussion Skapande verkstad Lyssna och prata Geografi Historia Litteratur