Människan och havet: lektioner i våra utställningar

Sjöfartsmuseet Akvariet Åk 3 - Gymnasiet

Fördjupning i ett tema enligt önskemål. Arbetar eleverna med ett särskilt historiskt tema? Transporter, handel, fiske, den industriella revolutionen, slaveri, emigration, genushistoria eller kanske något helt annat? Välj då den här lektionen och uppge era önskemål, så ordnar vi en lektion med ett innehåll som är skräddarsytt efter era behov.  Vi hjälper er att belysa ert tema från vårt perspektiv – där människan och havet står i centrum. Här kommer några förslag på lektioner:

 

400 år till sjöss

En introduktion till maritim historia på Sjöfartsmuseet. Vi berättar om 1600-talet med krig, kolonier och pirater, 1700-talet med kaparparet Ingela och Lasse i Gatan och ostindiefärderna, 1800-talet med världshandel och kampen mellan segel och ånga och avslutar med 1900-talet med bl a Svenska Amerikalinjen och världskrigen. (Obs! 60 minuter) (Skolår 3 – Gymnasiet)

 

Kvinnor till sjöss

Har kvinnor någon plats på Sjöfartsmuseet? Vi berättar om kvinnors erfarenheter till sjöss och på land – som sjömän och sjömanshustrur, som kokerskor, redare och pirater! Vi visar på att det alltid har funnits människor som gått sina egna vägar och att historien aldrig är så enkel som den framställs. På Sjöfartsmuseet får ni höra berättelserna om kvinnor som gjort avtryck i sjöfartshistorien! (Skolår 7 – Gymnasiet)

 

Göteborg – hamnstaden

Hamnstaden Göteborgs historia och identitet lokalt och globalt. Hamnen har alltid varit viktig för Göteborg. Människor har givit sig ut till sjöss, korsat haven och utbytt både varor och idéer. Kontakten med omvärlden har format Göteborg och hamnens historia. En av våra mest populära historiska lektioner!

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Ange under övrigt i bokningsformuläret vilken inriktning du önskar att lektionen ska ha. Det går även bra att önska lektionerna "Museets hemligheter" eller "Pirater!" dessa tillfällen!

Information om bokningar

Välkommen på Sjöfartsmuseet Akvariets museilektion!

Sjöfartsmuseet är stängt för ombyggnad. Under tiden utför vi våra museilektioner på olika håll: på stadens gator, i Stadsmuseets lokaler, på båtar, uppsökande...

Dubbelkolla startplats för er lektion, så att det inte blir missförstånd.

Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad utgår en avgift. Se respektive lektioner.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post (bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se) kontaktar ansvarig pedagog.

Trivselregler

• Läraren är ansvarig för sin klass under museilektionen.
• Kolla gärna med oss vad som gäller om ni tex vill ta med matsäck - våra lektioner utförs under stängningen på olika platser.
• Om lektionen utförs i Stadsmuseets utställningar, går det bra att fotografera för eget bruk, utan blixt.
• Vid brandlarm på tex Stadsmuseet: samla ihop klassen/gruppen och gå lugnt mot närmaste utgång som är märkt med grön och vit nödutgångsskylt. Räkna in klassen/gruppen och avvakta besked från museets personal.

Fråga gärna vår personal på plats om ni undrar över något! Tack för hjälpen!

Kontakt

Sjöfartsmuseet Akvariet

Adress: Karl Johansgatan 1-3
414 39 Göteborg

Telefon:

E-post: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Karl Hellervik
xx

Teman: Globala perspektiv Lyssna och prata Geografi Historia Samhällskunskap