Emigrationen och Amerikafebern (SFI-lektion)

Sjöfartsmuseet Akvariet Gymnasiet - Lärare

Sjöfartsmuseet har stängt för ombyggnad, och därför erbjuder vi den här lektionen på Göteborgs Stadsmuseum. Lektionen består av ett bildspel och vi fokuserar på den stora svenska emigrationen till USA. Vi diskuterar orsaker, drivkrafter, resvägar, hur invandring till USA funkade, var svenskarna bosatte sig, vad de jobbade med, hur de integrerades – och vilka som återvände till Sverige. Vi diskuterar likheter och skillnader med dagens dagens migration, tex hur den nutida svenska asyllagstiftningen skiljer sig från den dåtida amerikanska. Lektionen anpassas till önskad språklig nivå och kan ges till grupper som läser SFI C och uppåt. Lektionen har fasta tillfällen, men om önskemål finns kan vi komma till skolan istället!

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Inför besöket

Kontakta sjöfartsmuseets bokningar på bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se för info och bokning. Vi tar med oss dator, men vi behöver möjlighet att visa bildspel. Meddela gärna önskemål om språklig nivå samt om ni har jobbat med temat tidigare!

Information om bokningar

Välkommen på Sjöfartsmuseet Akvariets museilektion!

Sjöfartsmuseet är stängt för ombyggnad. Under tiden utför vi våra museilektioner på olika håll: på stadens gator, i Stadsmuseets lokaler, på båtar, uppsökande...

Dubbelkolla startplats för er lektion, så att det inte blir missförstånd.

Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad utgår en avgift. Se respektive lektioner.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post (bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se) kontaktar ansvarig pedagog.

Trivselregler

• Läraren är ansvarig för sin klass under museilektionen.
• Kolla gärna med oss vad som gäller om ni tex vill ta med matsäck - våra lektioner utförs under stängningen på olika platser.
• Om lektionen utförs i Stadsmuseets utställningar, går det bra att fotografera för eget bruk, utan blixt.
• Vid brandlarm på tex Stadsmuseet: samla ihop klassen/gruppen och gå lugnt mot närmaste utgång som är märkt med grön och vit nödutgångsskylt. Räkna in klassen/gruppen och avvakta besked från museets personal.

Fråga gärna vår personal på plats om ni undrar över något! Tack för hjälpen!

Kontakt

Sjöfartsmuseet Akvariet

Adress: Karl Johansgatan 1-3
414 39 Göteborg

Telefon:

E-post: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Karl Hellervik
xx

Teman: Demokrati och jämställdhet Globala perspektiv Identitet Lyssna och prata Historia Samhällskunskap Svenska som andraspråk