Min Flykt Över Havet

Sjöfartsmuseet Akvariet Åk 9 - Lärare

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen som idag. Varje människa på flykt har sin historia. I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. I den här lektionen får eleverna fördjupa sig i berättelser om människor som har flytt över olika hav och tagit sig till Sverige – från andra världskriget till idag, över Östersjön, Öresund, Sydkinesiska havet och Medelhavet. Deras berättelser skiljer sig åt, och säger mycket om vilket Sverige de kom till. Deras röster är bara några av miljoner och får berätta även för dem som aldrig kom fram. Alla har sina skäl, sina prövningar, sina förhoppningar och alla är en del av berättelsen om en av vår tids mest angelägna frågor.

Sjöfartsmuseets utställning med samma namn har nu flyttat till Stadsbiblioteket, där vi ger lektionen.

 

 

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Inför besöket

Lektionen äger rum på Göteborgs Stadsbibliotek. Klassen träffar Sjöfartsmuseets pedagog i entrén.

Information om bokningar

Välkommen på Sjöfartsmuseet Akvariets museilektion!

Sjöfartsmuseet är stängt för ombyggnad. Under tiden utför vi våra museilektioner på olika håll: på stadens gator, i Stadsmuseets lokaler, på båtar, uppsökande...

Dubbelkolla startplats för er lektion, så att det inte blir missförstånd.

Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad utgår en avgift. Se respektive lektioner.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post (bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se) kontaktar ansvarig pedagog.

Trivselregler

• Läraren är ansvarig för sin klass under museilektionen.
• Kolla gärna med oss vad som gäller om ni tex vill ta med matsäck - våra lektioner utförs under stängningen på olika platser.
• Om lektionen utförs i Stadsmuseets utställningar, går det bra att fotografera för eget bruk, utan blixt.
• Vid brandlarm på tex Stadsmuseet: samla ihop klassen/gruppen och gå lugnt mot närmaste utgång som är märkt med grön och vit nödutgångsskylt. Räkna in klassen/gruppen och avvakta besked från museets personal.

Fråga gärna vår personal på plats om ni undrar över något! Tack för hjälpen!

Kontakt

Sjöfartsmuseet Akvariet

Adress: Karl Johansgatan 1-3
414 39 Göteborg

Telefon:

E-post: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Karl Hellervik
0722-11 12 60

Teman: Demokrati och jämställdhet Globala perspektiv Identitet Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Grupparbete/övning Lyssna och prata Geografi Historia Samhällskunskap