Min Flykt Över Havet

Sjöfartsmuseet Akvariet Åk 9 - Lärare

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen som idag. Varje människa på flykt har sin historia. I alla tider har människor korsat hav för att söka sig ett bättre liv – undan fattigdom, krig och förföljelse. I den här lektionen får eleverna fördjupa sig i berättelser om människor som har flytt över olika hav och tagit sig till Sverige – från andra världskriget till idag, över Östersjön, Öresund, Sydkinesiska havet och Medelhavet. Deras berättelser skiljer sig åt, och säger mycket om vilket Sverige de kom till. Deras röster är bara några av miljoner och får berätta även för dem som aldrig kom fram. Alla har sina skäl, sina prövningar, sina förhoppningar och alla är en del av berättelsen om en av vår tids mest angelägna frågor.

Sjöfartsmuseets utställning med samma namn har nu flyttat till Stadsbiblioteket, där vi ger lektionen.

 

 

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Inför besöket

Lektionen äger rum på Göteborgs Stadsbibliotek. Klassen träffar Sjöfartsmuseets pedagog i entrén.

Information om bokningar

Välkommen på besök till Sjöfartsmuseet Akvariet!

För att förbereda dig och din klass inför besöket hos oss - ta gärna del av informationen som finns på vår hemsida, www.sjofartsmuseum.goteborg.se eller följ länkarna direkt:

* Inför besöket: http://tiny.cc/f74vhy
Bra att känna till samt tips på hur du förbereder eleverna på bästa vis.

* Under besöket: http://tiny.cc/374vhy
Om trivselregler, nedladdningsbart material att ta med och tips på lyckad samverkan mellan skolans pedagoger och museipedagogen.

* Vill du och din klass besöka museet på egen hand?: http://tiny.cc/m84vhy
Nedladdningsbart studiematerial att använda på skolan, ta med till museet samt filmtips kopplade till våra utställningar.


Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad utgår en avgift. Se respektive lektioner.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Trivselregler

• Läraren är ansvarig för sin klass under museibesöket.
• Elever över 12 år är välkomna att röra sig på egen hand i museets utställningar.
• Vi uppmanar er att klättra, bygga och utforska alla föremål i utställningen T/S Supertuben på plan 3. I andra utställningar få man inte röra vid föremålen.
• Försök hålla en låg ljudnivå och håll lagom avstånd till akvarierna. Höga ljud och knackningar på rutorna gör djuren stressade.
• Använd blyertspennor i utställningssalarna om ni behöver teckna eller anteckna. Medtag eget skrivunderlag eller låna i receptionen.
• Visa hänsyn till andra besökare, gå lugnt och tala lågt med varandra. Tänk på att ta hänsyn till grupper som går på visning.
• Lämna stora väskor och paraplyer i garderoben eller i förvaringsboxarna.
• Café finns på entréplan och matplats för medhavd matsäck finns på plan 3. Det är bara där man får äta. Glöm inte att städa av borden efter er.
• Det går bra att fotografera för eget bruk i utställningssalarna, utan blixt.
• Vid brandlarm: samla ihop klassen/gruppen och gå lugnt mot närmaste utgång som är märkt med grön och vit nödutgångsskylt. Räkna in klassen/gruppen och avvakta besked från museets personal.

Fråga gärna vår personal på plats om ni undrar över något! Tack för hjälpen!

Kontakt

Sjöfartsmuseet Akvariet

Adress: Karl johansgatan 1-3
414 39 Göteborg

Telefon: 031-368 35 55 Telefontid; måndagar kl. 9-11 och onsdagar kl. 13-15

E-post: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Karl Hellervik
0722-11 12 60

Teman: Demokrati och jämställdhet Globala perspektiv Identitet Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Grupparbete/övning Lyssna och prata Geografi Historia Samhällskunskap