Leka med roller – om mode, normer och identitet

Röhsska Museet Åk 8 - Gymnasiet

Rosa är för tjejer, blått är för killar…eller..?

Det finns många olika sätt att titta på mode, å ena sidan skulle vi kunna se mode som ett av de mest normativa fenomen vi har i vårt samhälle, som förstärker skillnader mellan könen och vår vilja att bli en del av mängden. Å andra sidan kan vi se mode som en av våra största möjligheter att leka med våra identiteter. Vi kan se det som att vi varje dag väljer hur vi vill visa upp oss för världen omkring oss. Det finns tom dem som säger att det första valet vi gör varje morgon är att klä oss som en man eller som en kvinna.

Den här lektionen bjuder in alla att reflektera över sina egna val, hur väljer vi vår kläder? Men också över hur vi skapar fördomar om andra omkring oss byggda på stereotypa uppfattningar om hur vi ”ska” se ut, beroende på kön, sexualitet, etnicitet och så vidare.

Lektionen tar sin utgångspunkt i Modeutställningen Bara det bästa – modedräkter ur Tonie Lewenaupts donation men större delen består av en workshop i grupper och en diskussion kring normer, könsstereotyper och mode.

 

 

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor utanför Göteborg stad kostar en lektion 450 kr.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov eller önskemål i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och att hålla avstånd till andra besökare.

Under höstterminen justerar vi vårt utbud av museilektioner och bokningsbara tillfällen för att på ett bra sätt kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För att undvika krockar i huset erbjuder vi lektioner som ligger före vår ordinarie öppettid, och större klasser (fler än 15 deltagare) delas upp i mindre grupper vid ankomst.
Klasser från förskolan-högstadiet som är fler än 15 deltagare behöver ha med sig två pedagoger/representanter från skolan.

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter upp er ca 10 minuter innan lektionen startar.

På källarplan finns kapprum med skåp och toaletter. Stora väskor får inte tas med upp i museet.
Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Större väskor och mat/dryck kan inte tas med i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Identitet Normer , etik och värderingar Workshop Samhällskunskap Mode och Design