Karnevalskonst – dans och design i Hammarkullekarnevalen

Röhsska Museet Förskoleklass - Åk 5

DANS OCH DESIGNÄVENTYR

Karnevalskonst för barn och unga bjuder på dans, design, musik och flera andra konstformer i ett. Karnevalskonsten är unik med sina många uttryck – det finns något för alla. Med strävan om att Hammarkullekarnevalen tar form under de nästkommande 40 åren, vill vi sprida lusten för karnevalskonst hos de yngre göteborgarna. Barndansvisionen arrangeras i samarbete mellan Hammarkullekarnevalen, Röhsska museet och Göteborgs Stads Kulturförvaltning.

Att delta i karnevalens barndansvision ska inte begränsas av ekonomi, i medverkan ingår kostym, buss till och från karnevalen och matkuponger. Tack vare Näringslivsgruppen Göteborg & co går vi samman för att ge möjlighet till fritt deltagande för alla barn – detta är vår grundpelare.

 

ALLA I GÖTEBORGS STAD ÄR VÄLKOMNA!

Vi vänder oss till skola

Karnevalskonsten är för alla stadens barn – men också till förskoleklasser, kulturskola och andra intressenter. Vi dansar och designar efter mottot på riktigt, alla är med i karnevalen på samma villkor och i ett offentligt evenemang. Vi vill att barnen ska få syn på att deltagande i samhället, konsten och föreningsliv är en reell möjlighet. Att dansa i barnkarnevalen är att vara medskapande i karnevalskonst – på riktigt.

Hela staden Hammarkullekarnevalen är för alla medborgare. Vi vill utöka antalet deltagare från alla stadens områden för social och kulturell spridning. Barnen blir karnevalskonstens ambassadörer. Ju fler vi är – desto bättre!

Kreativ process Vi värnar om en kreativ process där alla är välkomna. Vi skapar upplägg där deltagarna är med tidigt i processen.

Att tillsammans fira och hylla dansen på Dansens dag 29 april är en del av medverkan.

 

Vi träffas vid tre tillfällen i vår

 

Träff 1. Museilektion på Röhsska museet.

Kl 9.15-11.30

Lär er karnevalsdansen ”Det här är vår stad” och designa kostym i museets studio i ledning av design- och danspedagoger.

Boka direkt på museilektioner.se, bokningsbara tillfällen finner du här på sidan.

 

Träff 2. Vi firar Dansens dag i Hammarkullen fredagen den 29 april.

Kl 9.00 -12.00

Var med i en sprudlande dansworkshop och skapa dina egna moves på Folkets Hus i Hammarkullen. Vi firar sedan Dansens dag som är ett internationellt firande som uppmärksammas världen över. Alla deltagande klasser träffas för att för första gången dansa karnevalsdansen tillsammans.

 

Träff 3. Vi dansar i Hammarkullens barnkarneval söndagen den 29 maj.

Ca kl 11-16

Hammarkullekarnevalen är Sveriges största karneval och en folkfest för alla små och stora.

 

Observera – bokandet av museilektionen innebär att ni förbinder er till att delta vid alla tre träffar för att alla deltagare ska få en så bra upplevelse som möjligt.

Först till kvarn gäller.

 

Hammarkullekarnevalen är sedan 1974, en årlig tradition i Hammarkullen. Karnevalen startades av ungdomar och vuxna genom ”Frisco projektet” på Hammarkullens fritidsgård. Hammarkullen har ca 8000 invånare med rötter från i stort sett hela världen.

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 135 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor utanför Göteborg stad kostar en lektion 450 kr.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov eller önskemål i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och att hålla avstånd till andra besökare.

Under höstterminen justerar vi vårt utbud av museilektioner och bokningsbara tillfällen för att på ett bra sätt kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För att undvika krockar i huset erbjuder vi lektioner som ligger före vår ordinarie öppettid, och större klasser (fler än 15 deltagare) delas upp i mindre grupper vid ankomst.
Klasser från förskolan-högstadiet som är fler än 15 deltagare behöver ha med sig två pedagoger/representanter från skolan.

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter upp er ca 10 minuter innan lektionen startar.

På källarplan finns kapprum med skåp och toaletter. Stora väskor får inte tas med upp i museet.
Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Större väskor och mat/dryck kan inte tas med i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Globala perspektiv Workshop Musik Samhällskunskap Dans och rytmik Konst och bild Mode och Design Utomhus