Dismaland, Better Shelter och Fuldesign – Hur syns samhällsdebatten inom design?

Röhsska Museet Gymnasiet

I höstas öppnade graffitikonstnären Banksy sitt Dismaland som fick stor uppmärksamhet. Nöjesparken, eller missnöjesparken- var en kontroversiell temapark vars syfte snarare var att oroa än roa. Förra året lanserades även tältet Better Shelter från IKEA som vill lösa situationen med boende i flyktingläger där tiotusentals personer bor i trånga läger, ofta under flera år, i tält som ofta inte har en livslängd som är längre än sex månader.

 

Formgivare har genom alla tider använt sitt konstnärskap för att spegla samhället. Från Arts & Crafts-rörelsen i början på förra seklet till 2000-talets Fuldesign som gör design för alla som inte känner att de är perfekta och passar in i den påklistrade total-make-over-världen där man måste ha ett perfekt hem, utseende, liv och ekonomi för att få vara med.

 

Lektionen tar sin utgångspunkt i en dialogbaserad föreläsning med exempel på designaktivism och syftar till att visa på hur design kan förändra världen.

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor utanför Göteborg stad kostar en lektion 450 kr.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov eller önskemål i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och att hålla avstånd till andra besökare.

Under höstterminen justerar vi vårt utbud av museilektioner och bokningsbara tillfällen för att på ett bra sätt kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För att undvika krockar i huset erbjuder vi lektioner som ligger före vår ordinarie öppettid, och större klasser (fler än 15 deltagare) delas upp i mindre grupper vid ankomst.
Klasser från förskolan-högstadiet som är fler än 15 deltagare behöver ha med sig två pedagoger/representanter från skolan.

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter upp er ca 10 minuter innan lektionen startar.

På källarplan finns kapprum med skåp och toaletter. Stora väskor får inte tas med upp i museet.
Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Större väskor och mat/dryck kan inte tas med i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Demokrati och jämställdhet Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Samhällskunskap Konst och bild Slöjd och Konsthantverk Samtidskonst