Dismaland, Better Shelter och Fuldesign – Hur syns samhällsdebatten inom design?

Röhsska Museet Gymnasiet

I höstas öppnade graffitikonstnären Banksy sitt Dismaland som fick stor uppmärksamhet. Nöjesparken, eller missnöjesparken- var en kontroversiell temapark vars syfte snarare var att oroa än roa. Förra året lanserades även tältet Better Shelter från IKEA som vill lösa situationen med boende i flyktingläger där tiotusentals personer bor i trånga läger, ofta under flera år, i tält som ofta inte har en livslängd som är längre än sex månader.

 

Formgivare har genom alla tider använt sitt konstnärskap för att spegla samhället. Från Arts & Crafts-rörelsen i början på förra seklet till 2000-talets Fuldesign som gör design för alla som inte känner att de är perfekta och passar in i den påklistrade total-make-over-världen där man måste ha ett perfekt hem, utseende, liv och ekonomi för att få vara med.

 

Lektionen tar sin utgångspunkt i en dialogbaserad föreläsning med exempel på designaktivism och syftar till att visa på hur design kan förändra världen.

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter er vid receptionen, där får även ansvarig lärare skriva in gruppen.
På källarplan finns skåp och toaletter. Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Stora väskor och ryggsäckar samt mat och dryck får man inte ta med sig in i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Demokrati och jämställdhet Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Samhällskunskap Konst och bild Slöjd och Konsthantverk Samtidskonst