Det frusna ögonblicket.

Röhsska Museet Åk 4 - Åk 6

Skulpturer – levande eller döda? Vi utforskar det frusna ögonblicket i en taktil workshop i lera, utifrån pågående utställning med konstnären Christian-Pontus Andersson.

I Christian-Pontus Anderssons utställning undersöker vi de känslor som konstnärens figurer tycks uttrycka. Konstnären gestaltar mänskliga tillstånd och relationer i sina porslinsskulpturer som både kan väcka igenkänning och förvåning. Christian-Pontus Anderssons studier av den nakna manskroppen knyter an till en klassisk skulpturtradition. Skulpturer har genom tiderna formgivits för att ge intrycket av att de lever och i vissa fall att de andas. Skulpturerna verkar ha fastnat i ett fruset ögonblick av liv.

Skulpturernas kroppsspråk inbjuder till att fundera kring vad som egentligen är levande eller dött? Med vår egen fantasi spinner vi vidare på vad vi ser, vad har hänt här? Vad kommer att ske? Kanske formas en hel berättelse om skulpturerna. Vi arbetar vidare med våra intryck i Studio Röhsska där vi formar lera till egna figurer i olika kroppshållningar och undersöker hur kroppen uttrycker känslor genom kroppshållningen – inte bara med ansiktet.

Museilektionen sker i ledning av Johanna van Eldijk som är keramiker och arbetar både skulpturalt och funktionsinriktat med lera.
Johanna är utbildad på  Högskolan för Design och Konsthantverk och på Norrköpings konstskolas skulpturlinje.

Det frusna ögonblicket. är en del Vetenskapsfestivalens skolprogram och bokas via deras sida: http://vetenskapsfestivalen.se/for-skola/skolprogram/

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor utanför Göteborg stad kostar en lektion 450 kr.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov eller önskemål i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och att hålla avstånd till andra besökare.

Under höstterminen justerar vi vårt utbud av museilektioner och bokningsbara tillfällen för att på ett bra sätt kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För att undvika krockar i huset erbjuder vi lektioner som ligger före vår ordinarie öppettid, och större klasser (fler än 15 deltagare) delas upp i mindre grupper vid ankomst.
Klasser från förskolan-högstadiet som är fler än 15 deltagare behöver ha med sig två pedagoger/representanter från skolan.

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter upp er ca 10 minuter innan lektionen startar.

På källarplan finns kapprum med skåp och toaletter. Stora väskor får inte tas med upp i museet.
Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Större väskor och mat/dryck kan inte tas med i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Skapande verkstad Workshop Konst och bild Slöjd och Konsthantverk