Att designa dagsljus – Röhsska visar världens största designpris på Stadsbiblioteket

Röhsska Museet Åk 7 - Gymnasiet

”Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus”.*

Designern Daniel Rybakken – 2017 års mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, är född i Oslo 1984 och bor sedan många år i Göteborg. I sitt arbete utforskar han ofta ljus och belysning och hur det kan hända något i mötet med publiken. Hur beter sig ljus i naturen och hur kan det återskapas i slutna rum?

Sedan 2008 driver han sin studio i stadsdelen Majorna och arbetar mycket med internationella samarbetspartners. Tillsammans med Röhsskas pedagog tittar ni närmare på Daniels arbeten och tankesätt och reflekterar över ljusets påverkan på vår vardag.

 

Torsten och Wanja Söderbergs pris utdelas årligen sedan 1994 för att främja konsthantverk och design i Norden, samt att stärka det kollegiala nordiska samarbetet. Prissumman på 1 miljon SEK, med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse, gör utmärkelsen till världens största designpris.

*Del av prisjuryns motivering

 

Utställningen visas i Stadsbibliotekets utställningshall 5 november 2017 – 18 februari 2018.

Museilektionen startar i utställningshallen. För mer information om pristagaren och utställningen, se rohsska.se

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Utställningen visas i Stadsbibliotekets utställningshall 5 november 2017 - 18 februari 2018.

Museilektionen startar i utställningshallen. För mer information om pristagaren och utställningen, se rohsska.se

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor utanför Göteborg stad kostar en lektion 450 kr.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov eller önskemål i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och att hålla avstånd till andra besökare.

Under höstterminen justerar vi vårt utbud av museilektioner och bokningsbara tillfällen för att på ett bra sätt kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För att undvika krockar i huset erbjuder vi lektioner som ligger före vår ordinarie öppettid, och större klasser (fler än 15 deltagare) delas upp i mindre grupper vid ankomst.
Klasser från förskolan-högstadiet som är fler än 15 deltagare behöver ha med sig två pedagoger/representanter från skolan.

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter upp er ca 10 minuter innan lektionen startar.

På källarplan finns kapprum med skåp och toaletter. Stora väskor får inte tas med upp i museet.
Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Större väskor och mat/dryck kan inte tas med i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Lyssna och prata Teknik Mode och Design