Frihet, jämlikhet, mode!

Röhsska Museet Åk 7 - Gymnasiet

Följer modeskaparen samhället och tiden som förändras? Eller kan kläder förändra samhället? Vara före sin tid? Varför skrattar vi åt en man i klänning men tar en kvinna i kostym på högsta allvar? När kommer männen ikapp och börjar klä sig i det typiska kvinnliga modet såsom kvinnan klätt sig i manligt mode sedan 60-talet? Kan kläder tala till oss och berätta om vårt samhälle, vår historia och om oss själva?

Det blir en dramatisk historielektion med fokus på kvinnlig frigörelse, jämlikhet och kampen för allas lika värde. Med flärd, fart och dramatik öppnar vi upp för diskussion och delaktighet. Vi kanske inte finner alla svar men vi har högt i tak och prövar våra vingar.

Inspiration får vi av Toni Lewenhaupt och vi tar avstamp i utställningen Bara det bästa.

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Bifogade filer

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat först när du mottagit en bokningsbekräftelse. Detta sker när museet godkänt din förfrågan. Detta kan i vissa fall ta några dagar.Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad är utgår en avgift. Kostnaden på Röhsska museet är 350kr för en 40min lektion och 500kr för en 60min lektion. På lektionsbeskrivningarna ser du hur lång en lektion är.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Om tiderna för respektive lektion inte passar så är du välkommen att kontakta oss på telefon eller e-post så gör vi vad vi kan för att erbjuda en tid som passar dig och din klass.

Trivselregler

Välkommen till Röhsska museets utställning på Göteborgs Stadsbibliotek.

Utställningen Daniel Rybakken - 2017 års pristagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, finns att se i utställningshallen på Stadsbiblioteket 5 november 2017 - 18 februari 2018 och det är fri entré. Beställda visningar och museilektioner startar inne i utställningshallen. Om du har frågor om utställningen eller vill boka ett besök med en av Röhsskas museipedagoger, kontakta oss gärna på pedagog@rohsska.se

För mer information om Röhsska museet, pristagaren Daniel Rybakken och Torsten och Wanja Söderbergs pris, se vår hemsida www.rohsska.se

Biblioteket har öppet: mån-fre 09.00- 21.00, lör-sön 10.00-18.00.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 50

Teman: Demokrati och jämställdhet Identitet Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Samhällskunskap Svenska Teater och Drama Mode och Design