Varför stereotyper? En reklamfilmsworkshop

Röhsska Museet Åk 6 - Gymnasiet

Tillsammans ifrågasätter vi stereotyper i reklamfilm genom att skapa våra egna reklamfilmssnuttar!

 

Varför framställs olika etniska grupper oftast på ett visst sätt inom reklamfilm? Finns det någon skillnad mellan hur män och kvinnor framställs i dessa? Hur och varför skapas dessa ensidiga och ofta stereotypa bilder och hur påverkas vi av dem i vår vardag? Med dessa frågor som drivkraft utforskar vi tillsammans med Röhsska museets pedagog hur fördomar och tidens normer speglas i reklambilder och reklamfilm. Vi jobbar sedan vidare med detta i form av en praktisk reklamfilmsworkshop, där vi får chansen att ifrågasätta och punktera stereotypa bilder genom skapandet av egna reklamfilmer. Vi delar upp oss i små grupper där vi får var sitt uppdrag att skapa en unik reklamfilm som vi sedan visar upp och diskuterar med hela klassen i slutet av workshopen.

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor utanför Göteborg stad kostar en lektion 450 kr.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov eller önskemål i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och att hålla avstånd till andra besökare.

Under höstterminen justerar vi vårt utbud av museilektioner och bokningsbara tillfällen för att på ett bra sätt kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För att undvika krockar i huset erbjuder vi lektioner som ligger före vår ordinarie öppettid, och större klasser (fler än 15 deltagare) delas upp i mindre grupper vid ankomst.
Klasser från förskolan-högstadiet som är fler än 15 deltagare behöver ha med sig två pedagoger/representanter från skolan.

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter upp er ca 10 minuter innan lektionen startar.

På källarplan finns kapprum med skåp och toaletter. Stora väskor får inte tas med upp i museet.
Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Större väskor och mat/dryck kan inte tas med i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Normer , etik och värderingar Grupparbete/övning Workshop Lyssna och prata Film Mode och Design