Varför stereotyper? En reklamfilmsworkshop

Röhsska Museet Åk 6 - Gymnasiet

Tillsammans ifrågasätter vi stereotyper i reklamfilm genom att skapa våra egna reklamfilmssnuttar!

 

Varför framställs olika etniska grupper oftast på ett visst sätt inom reklamfilm? Finns det någon skillnad mellan hur män och kvinnor framställs i dessa? Hur och varför skapas dessa ensidiga och ofta stereotypa bilder och hur påverkas vi av dem i vår vardag? Med dessa frågor som drivkraft utforskar vi tillsammans med Röhsska museets pedagog hur fördomar och tidens normer speglas i reklambilder och reklamfilm. Vi jobbar sedan vidare med detta i form av en praktisk reklamfilmsworkshop, där vi får chansen att ifrågasätta och punktera stereotypa bilder genom skapandet av egna reklamfilmer. Vi delar upp oss i små grupper där vi får var sitt uppdrag att skapa en unik reklamfilm som vi sedan visar upp och diskuterar med hela klassen i slutet av workshopen.

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor utanför Göteborg stad kostar en lektion 450 kr.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov eller önskemål i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter er vid receptionen, där får även ansvarig lärare skriva in gruppen. När museet är stängt (före 11.00 samt måndagar) kan ni inte gå själva på Röhsska museet utan släpps in av er pedagog fem minuter före lektionen och blir följda ut när den är slut.

På källarplan finns skåp, toaletter och plats för att äta matsäck. Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Stora väskor och ryggsäckar samt mat och dryck får man inte ta med sig in i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Normer , etik och värderingar Grupparbete/övning Workshop Lyssna och prata Film Mode och Design