Musikfenomenet Kraftwerk – inspiration, plagiat och framtidsvisioner

Röhsska Museet Åk 8 - Gymnasiet

Vi ser på konst- och designhistorien genom det inflytelserika tyska bandet Kraftwerks estetik.

Med utgångspunkt i Kraftwerks återkommande teman, så som historia och framtid, teknisk utveckling och dess påverkan på människan träder vi in i en värld som kretsar kring detta hemlighetsfulla och mytomspunna band. I pågående utställning visas material ur Kraftwerks produktion. Sedan 1970-talet har Kraftwerk utvecklat ett originellt uttryck både musikaliskt och bildmässigt. Vi kollar på grafisk design, skivomslag, affischer och fotografier. Vi kikar också på bandets inspirationskällor i konst, design, film och idéströmningar under 1900-talet och framåt.

Utifrån utställningens teman ställer vi oss frågan, om vi skulle förutspå framtiden, vad ser vi då? Hur ser framtidens cykel, tåg, bil, radio, robot, energikälla och dator ut? Och vilken roll kommer människan ha i framtidens samhälle? I ord gestaltar vi framtidens teknologi och mänskligt liv – hur påverkar vi denna utveckling?

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor utanför Göteborg stad kostar en lektion 450 kr.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov eller önskemål i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter er vid receptionen, där får även ansvarig lärare skriva in gruppen. När museet är stängt (före 11.00 samt måndagar) kan ni inte gå själva på Röhsska museet utan släpps in av er pedagog fem minuter före lektionen och blir följda ut när den är slut.

På källarplan finns skåp, toaletter och plats för att äta matsäck. Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Stora väskor och ryggsäckar samt mat och dryck får man inte ta med sig in i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Debatt och diskussion Lyssna och prata Musik Samhällskunskap Filosofi Mode och Design