Lacka med äggskal – hantverk, kreativitet och återbruk

Röhsska Museet Åk 3 - Åk 5

Att lacka lyx – och vardagsföremål är en tradition som uppstod i Östasien för flera tusen år sedan. Lacken utvinns ur det s.k. lackträdet (Toxicodendron vernicifluum) och har fördelen av att vara såväl estetiskt tilltalande och miljövänligt som praktiskt.Idag är det populärt att använda sig av traditionella material och tekniker inom moderna design och industri, lack är därför mer aktuellt än på länge. Med anledning av det visas just nu på museet en utställning kring lackkonst: A new layer.

Under lektionen tittar vi först på utställningen och diskuterar bland annat hur olika material framställs och vilka miljöpåverkan det har, samt hur vi kan ge varje föremål i vårt samhälle så lång livslängd som möjligt genom att använda det flera gånger och på flera olika sätt. Vi går sedan in i museets studio för att prova på att lacka äggskalskrackeleringar enligt gammal teknik, men med nya material.

 

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor utanför Göteborg stad kostar en lektion 450 kr.

Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov eller önskemål i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och att hålla avstånd till andra besökare.

Under höstterminen justerar vi vårt utbud av museilektioner och bokningsbara tillfällen för att på ett bra sätt kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För att undvika krockar i huset erbjuder vi lektioner som ligger före vår ordinarie öppettid, och större klasser (fler än 15 deltagare) delas upp i mindre grupper vid ankomst.
Klasser från förskolan-högstadiet som är fler än 15 deltagare behöver ha med sig två pedagoger/representanter från skolan.

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter upp er ca 10 minuter innan lektionen startar.

På källarplan finns kapprum med skåp och toaletter. Stora väskor får inte tas med upp i museet.
Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Större väskor och mat/dryck kan inte tas med i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Miljö och hållbar utveckling Skapande verkstad Workshop Biologi Slöjd och Konsthantverk