Lacka med äggskal – hantverk, kreativitet och återbruk

Röhsska Museet Åk 3 - Åk 5

Att lacka lyx – och vardagsföremål är en tradition som uppstod i Östasien för flera tusen år sedan. Lacken utvinns ur det s.k. lackträdet (Toxicodendron vernicifluum) och har fördelen av att vara såväl estetiskt tilltalande och miljövänligt som praktiskt.Idag är det populärt att använda sig av traditionella material och tekniker inom moderna design och industri, lack är därför mer aktuellt än på länge. Med anledning av det visas just nu på museet en utställning kring lackkonst: A new layer.

Under lektionen tittar vi först på utställningen och diskuterar bland annat hur olika material framställs och vilka miljöpåverkan det har, samt hur vi kan ge varje föremål i vårt samhälle så lång livslängd som möjligt genom att använda det flera gånger och på flera olika sätt. Vi går sedan in i museets studio för att prova på att lacka äggskalskrackeleringar enligt gammal teknik, men med nya material.

 

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Information om bokningar

Ditt tillfälle är bokat när du fått en bokningsbekräftelse via mail. Lektionerna är kostnadsfria för skolor inom Göteborgs Stad. Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Avbokning sker genom att du skickar ett mail till pedagog@rohsska.se.

Finns det speciella behov i klassen? I så fall är det bra att informera om det i din bokning, för att vi på bästa sätt ska kunna tillmötesgå gruppens behov.

Trivselregler

Se till att vara på plats i god tid så att klassen är redo att starta när lektionen börjar. Ansvarig pedagog möter er vid receptionen, där får även ansvarig lärare skriva in gruppen.
På källarplan finns skåp och toaletter. Hela museet är tillgängligt för rullstolar.

Stora väskor och ryggsäckar samt mat och dryck får man inte ta med sig in i utställningarna.

Kontakt

Röhsska Museet

Adress: Vasagatan 37-39
400 15 Göteborg

Telefon: 031-368 31 50

E-post: pedagog@rohsska.se

Bokningsinformation: pedagog@rohsska.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Röhsska
031-368 31 51

Teman: Miljö och hållbar utveckling Skapande verkstad Workshop Biologi Slöjd och Konsthantverk