Konst eller konstigt

Röda Sten Konsthall Åk 4 - Gymnasiet

Vem bestämmer vad som är konst? Hur kan en obäddad säng, en pissoar eller att spela tokig kallas konst? Under lektionen får eleverna själva bestämma! Vi tar avstamp i den moderna konsthistorien och utmanar tillsammans fördomar om konst. Vi diskuterar också konsten som ett verktyg för att förändra samhället. 

Konsten har alltid varit en del i samhällsbygget. Som propagandaverktyg, ett vapen mot etablissemanget och som en kanal för svåra livsfrågor. I vår medialiserade samtid är det viktigare än nånsin att diskutera vad vi ser och upplever i olika medier, inklusive samtidskonsten. Den eviga frågan: ”Vad är konst?” slutar aldrig att vara aktuell! Moderna konstnärer och teoretiker har vänt och vridit på begreppen under 100 år utan att frågan blir vare sig tråkig, besvarad eller uttjatad.

För vem är det som bestämmer? Vem har tolkningsföreträde? Får konst vara rolig? Under lektionens gång utforskar vi både betraktarens och konstnärens perspektiv och försöker att skapa en djupare förståelse för en konstnärlig process och hur ett konstverk kan tolkas.

I lektionen ingår en kort föreläsning om samtidskonstens historia med flera exempel på konsten i relation till samhället och opinionen. Det ingår även ett praktiskt moment där eleverna arbetar i grupp under temat samtidskonst.

Lektionen innehåller även praktiska moment och anpassas efter åldersgrupp.

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Inför besöket

Hitta hit: Spårvagn 3, 9 till hållplatsen Vagnhallen Majorna alternativt buss till Klippan.
Gå under motorleden mot Klippanområdet, ned mot vattnet.
Tag vänster och följ gångvägen mot Älvsborgsbron. Röda Sten Konsthall ligger i tegelbyggnaden mitt under bron.

Vid frågor eller förseningar kontakta oss direkt! Tel 031-120846, fråga efter Björn.

Information om bokningar

Vi anpassar verksamheten till den rådande situationen och gällande rekommendationer kring Covid19. Vi hoppas att ni har överseende med eventuella förändringar utifrån detta. Vi tar nu emot max 15 elever åt gången under en visning och skapande samt max 12 barn i Färgverkstan. Varmt välkomna om ni är friska!

Alla lektioner anpassas efter åldersgrupp och behov. Har din klass särskilda behov eller önskemål? Informera oss gärna om det i din bokning eller kontakta ansvarig konstpedagog direkt.

Vid frågor eller avbokningar kontakta 031-120846 / 031-120816 alternativt maila hh@rodastenkonsthall.se. Vid uteblivet besök eller avbokningar mindre än 7 dagar innan det bokade tillfället utgår en avgift om 500 kr.

Trivselregler

Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset, men förvarna oss innan besöket.

Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst en vecka innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Varmt välkommen till en av Röda Sten Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Röda Sten Konsthall

Adress: Röda Sten 1
414 51 Göteborg

Telefon: 031-12 08 46

E-post: hh@rodastenkonsthall.se

Bokningsinformation: hh@rodastenkonsthall.se


Ansvarig pedagog
Björn Westerlund
031-12 08 46

Teman: Normer , etik och värderingar Grupparbete/övning Workshop Konst och bild Samtidskonst