Utopi! – Kärlek för demokrati

Röda Sten Konsthall Åk 9 - Gymnasiet

I have a dream!” – ”Jag har en dröm!”. År 1963 höll Martin Luther King ett tal där han förklarade sin vision av framtiden. Han drömde om en värld där alla människor var lika mycket värda oavsett bakgrund. Värderingar som är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. En utopi kan beskrivas som en vision om ett idealsamhälle. En längtan om en bättre värld.

Med utgångspunkt i den pågående utställningen For democracy there must be love med konstnären Carlos Motta funderar vi tillsammans över begreppet demokrati. Vad innebär demokrati? Hur kan kärlek, drömmar och visioner om framtiden fungera som drivkraft till förändring? Hur kan vi med fantasins kraft skapa en bättre värld där alla människor är jämlika?

Lektionen baserar sig på en visning av utställningen, samtal och eget skapande i verkstan. Eleverna arbetar med att skapa löpsedlar utifrån gemensamma påståenden baserade på sina egna drömmar och visioner om framtiden.

Lektionen anpassas efter åldersgrupp. Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset.

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Inför besöket

Hitta hit: Spårvagn 3, 9 till hållplatsen Vagnhallen Majorna alternativt buss till Klippan.

Gå under motorleden mot Klippanområdet, ned mot vattnet.
Tag vänster och följ gångvägen mot Älvsborgsbron. Röda Sten konsthall ligger i tegelbyggnaden mitt under bron.

Information om bokningar

Vi anpassar verksamheten till den rådande situationen och gällande rekommendationer kring Covid19. Vi hoppas att ni har överseende med eventuella förändringar utifrån detta. Vi tar nu emot max 15 elever åt gången under en visning och skapande samt max 12 barn i Färgverkstan. Varmt välkomna om ni är friska!

Alla lektioner anpassas efter åldersgrupp och behov. Har din klass särskilda behov eller önskemål? Informera oss gärna om det i din bokning eller kontakta ansvarig konstpedagog direkt.

Vid frågor eller avbokningar kontakta 031-120846 / 031-120816 alternativt maila hh@rodastenkonsthall.se. Vid uteblivet besök eller avbokningar mindre än 7 dagar innan det bokade tillfället utgår en avgift om 500 kr.

Trivselregler

Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset, men förvarna oss innan besöket.

Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst en vecka innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Varmt välkommen till en av Röda Sten Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Röda Sten Konsthall

Adress: Röda Sten 1
414 51 Göteborg

Telefon: 031-12 08 46

E-post: hh@rodastenkonsthall.se

Bokningsinformation: hh@rodastenkonsthall.se


Ansvarig pedagog

Teman: Demokrati och jämställdhet Identitet Normer , etik och värderingar Grupparbete/övning Konst och bild