Graffiti vad är det? – Write your name

Röda Sten Konsthall Åk 5 - Gymnasiet

I Röda Stenområdet har graffitin hittat sin plats i Göteborg. Under 80 och 90-talet stod byggnaden tom och användes av människor som förvandlade platsen till en kreativ mötesplats med ravefester, temporära utställningar, spelningar och teaterföreställningar. I det gamla pannhuset som idag är Röda Sten Konsthall täcktes väggarna av graffiti och tags. År 2012 utvidgades skulpturen Draken och utgör i dagsläget Göteborgs enda lagliga graffitivägg.

Lektionen baseras på en introduktion med efterföljande samtal där vi tittar närmare på historien kring graffiti och street art i relation till området och Röda Sten Konsthall. Hur ser graffitins historia ut i Göteborg? Hur upplevs graffiti av olika grupper? Vad tycker du om graffiti? Tillsammans utforskar vi graffitins möjligheter som konstnärligt uttryck och plattform för samhällsdebatt. Därefter får eleverna göra egna skissförslag för en storskalig målning med utgångspunkt i sitt eget namn. Namnen kommer tillsammans skapa en gemensam modell av en öppen vägg som byggs på för varje klass som deltar.

Obs! Eleverna kommer inte att få måla graffiti eller använda sprayfärg utan lektionen syftar till samtal och att praktiskt göra skissförslag för en storskalig målning. För praktiska graffitiworkshops vid Draken hänvisar vi till våra helgworkshops med Ung & Skapande. För mer information se Röda Sten Konsthalls hemsida under program.

 

Lektionen anpassas efter åldersgrupp. Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset.

 


Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Inför besöket

Hitta hit: Spårvagn 3, 9 till hållplatsen Vagnhallen Majorna alternativt buss till Klippan. Gå under motorleden mot Klippanområdet, ned mot vattnet. Tag vänster och följ gångvägen mot Älvsborgsbron. Röda Sten konsthall ligger i tegelbyggnaden mitt under bron.

Information om bokningar

Vi anpassar verksamheten till den rådande situationen och gällande rekommendationer kring Covid19. Vi hoppas att ni har överseende med eventuella förändringar utifrån detta. Vi tar nu emot max 15 elever åt gången under en visning och skapande samt max 12 barn i Färgverkstan. Varmt välkomna om ni är friska!

Alla lektioner anpassas efter åldersgrupp och behov. Har din klass särskilda behov eller önskemål? Informera oss gärna om det i din bokning eller kontakta ansvarig konstpedagog direkt.

Vid frågor eller avbokningar kontakta 031-120846 / 031-120816 alternativt maila hh@rodastenkonsthall.se. Vid uteblivet besök eller avbokningar mindre än 7 dagar innan det bokade tillfället utgår en avgift om 500 kr.

Trivselregler

Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset, men förvarna oss innan besöket.

Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst en vecka innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Varmt välkommen till en av Röda Sten Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Röda Sten Konsthall

Adress: Röda Sten 1
414 51 Göteborg

Telefon: 031-12 08 46

E-post: hh@rodastenkonsthall.se

Bokningsinformation: hh@rodastenkonsthall.se


Ansvarig pedagog

Teman: Demokrati och jämställdhet Debatt och diskussion Skapande verkstad Workshop Konst och bild