Statement – skriv dig fri!

Röda Sten Konsthall Åk 8 - Gymnasiet

 

Hur kan du som individ eller vi som grupp bidra till förändring? Vilka rättigheter och möjligheter har vi för att göra vår röst hörd i dagens samhälle?

 

Hösten 2018 är det val i Sverige. Att rösta är ett sätt att utöva sin makt som individ, men vad kan du mer göra för att göra din röst hörd? Hur kan kollektiv gå samman för att ändra och ställa rätt orättvisor? Hur kan en individ på egen hand bidra till förändring?

I höstens utställning på Röda Sten Konsthall visar fem svenska och internationella konstnärer verk som bjuder in besökaren att ta ställning och uttrycka sin åsikt med tanke på höstens val. I den här lektionen tittar vi på och pratar om utställningens konstverk. Efter det skapar elever egna statements och slagord om just det som de tycker är viktigast av allt.

Dessa statement kan sedan lämnas kvar i utställningen och bli en del av en samling med ungdomars tankar och åsikter.

Röda Sten Konsthalls utställning Ingen rök utan eld. Shout fire! ger plats åt människor som vill uttrycka sin åsikt, ta plats, skrika ut sin frustration eller lämna ett avtryck. Utställningen handlar om höstens val, om vem som bestämmer och om allas rätt att höras, synas, rösta och delta i ett demokratiskt samhälle. I utställningen finns en plattform där vi samlas som grupp. Pratar, utbyter åsikter och lär oss av varandra. Alla grupper som besöker utställningen under hösten kan också bidra till utställningen genom att lämna kvar ett avtryck eller spår av sitt besök.

I utställningen deltar fem konstnärer: Annika Lundgren, Carla Zaccagnini, Felipe Mujica, Joar Nango och Mary Coble.
Bilden kommer från Mary Cobles verk We Are Here (2017)

Maxantal:                             30 elever
För årskurs:                          Årskurs 8-9 och gymnasiet
Konstpedagog:                     Malin
Lektionslängd:                      90 min

 

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Inför besöket

Hitta hit:
Ta spårvagn 3 eller 9 till hållplatsen Vagnhallen Majorna alternativt buss till Klippan eller Älvsnabben till Klippans färjeläge.
Gå under motorleden mot Klippanområdet, ned mot vattnet. Tag vänster och följ gångvägen mot Älvsborgsbron.
Röda Sten Konsthall ligger i tegelbyggnaden mitt under bron.

Information om bokningar

Vi anpassar verksamheten till den rådande situationen och gällande rekommendationer kring Covid19. Vi hoppas att ni har överseende med eventuella förändringar utifrån detta. Vi tar nu emot max 15 elever åt gången under en visning och skapande samt max 12 barn i Färgverkstan. Varmt välkomna om ni är friska!

Alla lektioner anpassas efter åldersgrupp och behov. Har din klass särskilda behov eller önskemål? Informera oss gärna om det i din bokning eller kontakta ansvarig konstpedagog direkt.

Vid frågor eller avbokningar kontakta 031-120846 / 031-120816 alternativt maila hh@rodastenkonsthall.se. Vid uteblivet besök eller avbokningar mindre än 7 dagar innan det bokade tillfället utgår en avgift om 500 kr.

Trivselregler

Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset, men förvarna oss innan besöket.

Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst en vecka innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Varmt välkommen till en av Röda Sten Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Röda Sten Konsthall

Adress: Röda Sten 1
414 51 Göteborg

Telefon: 031-12 08 46

E-post: hh@rodastenkonsthall.se

Bokningsinformation: hh@rodastenkonsthall.se


Ansvarig pedagog
Malin Griffiths
031-12 08 46

Teman: Demokrati och jämställdhet Identitet Normer , etik och värderingar Workshop Lyssna och prata Samhällskunskap Konst och bild Samtidskonst