European Everything

Röda Sten Konsthall Åk 7 - Lärare

 

Lektionen tar sin titel från den samiske konstnären och arkitekten Joar Nangos verk European Everything som visas i utställningen Ingen rök utan eld. Shout fire!

Tänk, tala, ifrågasätt och skapa!

Vi är omgivna av föremål som alla bär på berättelser av olika slag – personliga eller universella, ögonblickliga eller historiska. I den här lektionen utgår vi från föremål som konstnären Joar Nango samlade under en resa från Tromsø till Aten och sedan vidare till Kassel och den stora konstutställningen Documenta 14. De föremål han samlade visar alla på berättelser kring vad land, ursprung och gränser kan vara ur till exempel ursprungsfolks perspektiv. På så sätt får vi ta del av en annan bild av Europa. Utifrån Joars, och andra konstnärers verk i utställningen, diskuterar vi begrepp som kulturell identitet, symboler och makt.

I utställningen visas flera verk som också tar upp frågor om demokrati, yttrandefrihet och hur vi som enskilda personer kan uttrycka oss och påverka vår omvärld.

Röda Sten Konsthalls utställning Ingen rök utan eld. Shout fire! ger plats åt människor som vill uttrycka sin åsikt, ta plats, skrika ut sin frustration eller lämna ett avtryck. Utställningen handlar om höstens val, om vem som bestämmer och om allas rätt att höras, synas, rösta och delta i ett demokratiskt samhälle. I utställningen finns en plattform där vi samlas som grupp. Pratar, utbyter åsikter och lär oss av varandra. Alla grupper som besöker utställningen under hösten kan också bidra till utställningen genom att lämna kvar ett avtryck eller spår av sitt besök.

I utställningen deltar fem konstnärer: Annika Lundgren, Carla Zaccagnini, Felipe Mujica, Joar Nango och Mary Coble.
Bilden kommer från Joar Nangos verk European Everything (2017)

Lektionen anpassas efter åldersgrupp och innehåller eget skapande. Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset.

Målgrupp:                                                  Högstadiet och gymnasiet
Konstpedagog:                                          Björn
Lektionslängd:                                           90 minuter

 

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Inför besöket

Hitta hit:
Ta spårvagn 3 eller 9 till hållplatsen Vagnhallen Majorna alternativt buss till Klippan eller Älvsnabben till Klippans färjeläge.
Gå under motorleden mot Klippanområdet, ned mot vattnet. Tag vänster och följ gångvägen mot Älvsborgsbron.
Röda Sten Konsthall ligger i tegelbyggnaden mitt under bron.

Information om bokningar

Vi anpassar verksamheten till den rådande situationen och gällande rekommendationer kring Covid19. Vi hoppas att ni har överseende med eventuella förändringar utifrån detta. Vi tar nu emot max 15 elever åt gången under en visning och skapande samt max 12 barn i Färgverkstan. Varmt välkomna om ni är friska!

Alla lektioner anpassas efter åldersgrupp och behov. Har din klass särskilda behov eller önskemål? Informera oss gärna om det i din bokning eller kontakta ansvarig konstpedagog direkt.

Vid frågor eller avbokningar kontakta 031-120846 / 031-120816 alternativt maila hh@rodastenkonsthall.se. Vid uteblivet besök eller avbokningar mindre än 7 dagar innan det bokade tillfället utgår en avgift om 500 kr.

Trivselregler

Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset, men förvarna oss innan besöket.

Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst en vecka innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Varmt välkommen till en av Röda Sten Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Röda Sten Konsthall

Adress: Röda Sten 1
414 51 Göteborg

Telefon: 031-12 08 46

E-post: hh@rodastenkonsthall.se

Bokningsinformation: hh@rodastenkonsthall.se


Ansvarig pedagog
Björn Westerlund
031-12 08 46

Teman: Demokrati och jämställdhet Globala perspektiv Identitet Workshop Konst och bild Samtidskonst