Utopiska och dystopiska perspektiv

Röda Sten Konsthall Åk 8 - Gymnasiet

METAHAVEN
Daniel van der Velden and Vinca Kruk
3 okt– 1 nov

Konstnärsduon Metahaven visar en konstfilm i Katedralen på Röda Sten Konsthall tillsammans med ett antal posters utplacerade på olika platser i det offentliga rummet. Filmen Hometown (2018) är en 31 min lång konstfilm som rör sig mellan en fiktiv grafisk värld och scener från olika urbana miljöer och landskap. Motsägelser och paradoxer präglar stämningen som skulle kunna beskrivas som apokalyptisk. Metahavens konstnärliga arbete är en politisk gestaltning av vår samtid med litterära referenser och ett poetiskt anslag ackompanjerad av en suggestiv ljudbild. I en fiktiv värld porträtteras två kvinnor, Lera and Ghina, som framstår som främlingar i en omväxlande animerad och verklig värld. Hometown är filmad i Beirut and Kyiv på arabiska och ryska och är präglad av känslan att höra hemma eller inte, att vara i centrum eller periferin, att vara både isolerad och desorienterad i vår samtid. Propaganda och modernitet varvat med personliga och psykologiska lager gör Hometown till en bra språngbräda för samtal och reflektion över vår tid och framtid.

Utopiska och dystopiska perspektiv

Vår samtid kan vara svår att växa upp i och greppa. I konstnärsduon Metahavens suggestiva film Hometown följer vi två unga kvinnor, främmande för varandra, genom olika fiktiva och verkliga miljöer. Filmen präglas av motsättningar och ytterligheter i relation till varandra, relevanta för den tid vi lever i just nu. I den här lektionen ser vi först filmen Hometown tillsammans för att sedan göra en dramapedagogisk övning där deltagarna i grupper, utifrån påståenden, ges möjlighet att utforska och diskutera sina tankar ur både ett utopiskt och ett dystopiskt perspektiv.

Konstpedagog: Malin
Konstvisning med skapande verkstad: 90 minuter
Tidsperiod: 4 oktober – 1 november
Målgrupp: åk 8– gymnasiet

Max antal elever: 15

Lektionslängd: 90 minuter

Information om bokningar

Vi anpassar verksamheten till den rådande situationen och gällande rekommendationer kring Covid19. Vi hoppas att ni har överseende med eventuella förändringar utifrån detta. Vi tar nu emot max 15 elever åt gången under en visning och skapande samt max 12 barn i Färgverkstan. Varmt välkomna om ni är friska!

Alla lektioner anpassas efter åldersgrupp och behov. Har din klass särskilda behov eller önskemål? Informera oss gärna om det i din bokning eller kontakta ansvarig konstpedagog direkt.

Vid frågor eller avbokningar kontakta 031-120846 / 031-120816 alternativt maila hh@rodastenkonsthall.se. Vid uteblivet besök eller avbokningar mindre än 7 dagar innan det bokade tillfället utgår en avgift om 500 kr.

Trivselregler

Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset, men förvarna oss innan besöket.

Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst en vecka innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Varmt välkommen till en av Röda Sten Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Röda Sten Konsthall

Adress: Röda Sten 1
414 51 Göteborg

Telefon: 031-12 08 46

E-post: hh@rodastenkonsthall.se

Bokningsinformation: hh@rodastenkonsthall.se


Ansvarig pedagog
Malin Griffiths
031-12 08 46

Teman: Demokrati och jämställdhet Debatt och diskussion Skapande verkstad Lyssna och prata Filosofi Konst och bild Samtidskonst