Offerzoner och digital dejting

Röda Sten Konsthall Åk 8 - Gymnasiet

SACRIFICE
Kalle Brolin, Carolina Caycedo & Tanya Busse
6 juni – 27 sept 

Konstnärerna Kalle Brolin, Tanya Busse och Carolina Caycedo möts i utställningen Sacrifice där de på olika sätt upprättar förbindelser mellan politik, spiritualism, förödelse, ekologiskt vansinne, dejtingappar och schamanistisk kamp. Sacrifice är engelskans ord för offer. Ett offer är ofta en våldsam handling där en levande varelse; ett djur, en människa eller till och med en flod, överlämnas till en högre makt i utbyte mot välstånd eller fortlevnad. Runt expansiva industrier och energiutvinning skapas geografiska platser som är permanent skadade av miljöförstöring, så kallade offerzoner. Gruvor, jordbruksindustri och vattenkraftverk är kända för att skapa dessa zoner. Sociologen Arturo Escobar påpekar att vi ”står inför moderna problem för vilka det inte längre finns moderna lösningar”. Kunskap från territoriell kamp på olika platser runt om i världen visar den djupa kulturella och ekologiska förändring som krävs för att träda in i en hållbar framtid. Brolins, Busses och Caycedos verk kan uppfattas som en inbjudan att se oss själva som en del av livets ström och den nödvändiga anpassningen till jordens behov. 

Offerzoner och digital dejting

Vi lever i ett ständigt flöde av bilder. I Kalle Brolins verk Bergtagen möter vi historiska fotografier, mytologiska gudinnor och ungdomar med dejtingappar. Gemensamt är gruvindustrin och utvinning av Vanadin i Skåne, ett ämne som förekommer bl.a i batterier till mobiltelefoner. Det finns liknelser mellan gruvberget och mobiltelefonen som en källa till information och tillgångar. Något som både slukar och ger. Visste du att ditt användande av en telefon kan samla så pass mycket data om dig att den kan förutse ditt humör? Tillsammans tänker vi kring det som inte är synligt, både historiskt och idag. Vad är vi egentligen beredda att offra för oss själva och vår omvärld? Med mobilkameran som verktyg bygger vi gemensamt ett digitalt collage.

Konstpedagog: Malin
Konstvisning med skapande verkstad: 90 minuter
Tidsperiod: 25 aug – 27 september
Målgrupp: åk 8 – gymnasiet

Max antal elever: 15

Lektionslängd: 90 minuter

Information om bokningar

Vi anpassar verksamheten till den rådande situationen och gällande rekommendationer kring Covid19. Vi hoppas att ni har överseende med eventuella förändringar utifrån detta. Vi tar nu emot max 15 elever åt gången under en visning och skapande samt max 12 barn i Färgverkstan. Varmt välkomna om ni är friska!

Alla lektioner anpassas efter åldersgrupp och behov. Har din klass särskilda behov eller önskemål? Informera oss gärna om det i din bokning eller kontakta ansvarig konstpedagog direkt.

Vid frågor eller avbokningar kontakta 031-120846 / 031-120816 alternativt maila hh@rodastenkonsthall.se. Vid uteblivet besök eller avbokningar mindre än 7 dagar innan det bokade tillfället utgår en avgift om 500 kr.

Trivselregler

Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset, men förvarna oss innan besöket.

Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst en vecka innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Varmt välkommen till en av Röda Sten Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Röda Sten Konsthall

Adress: Röda Sten 1
414 51 Göteborg

Telefon: 031-12 08 46

E-post: hh@rodastenkonsthall.se

Bokningsinformation: hh@rodastenkonsthall.se


Ansvarig pedagog
Malin Griffiths
031-12 08 46

Teman: Normer , etik och värderingar Skapande verkstad Lyssna och prata Samhällskunskap Konst och bild Samtidskonst