Människomaskiner och Superorganismer

Röda Sten Konsthall Åk 4 - Åk 7

Göteborg International Biennial for Contemporary Art (GIBCA) är en utställning med samtidskonst som inträffar vartannat år i Göteborg med Röda sten konsthall som huvudman. Årets biennal är den tionde upplagan och Lisa Rosendahl är curator för GIBCA både 2019 och 2021. I årets biennal är sammanflätning ett centralt motiv och metod med titeln Part of the Labyrinth. Labyrinten är tänkt som en bild av korskopplade rum och stigar som kan navigeras från olika håll för att testa ickelinjära sätt att tänka, göra och se. Biennalen äger rum på flera platser och utgår från varje plats historia, från Göteborgs Naturhistoriska Museums samlingar till Röda Sten Konsthalls industrihistoriska förflutna och den modernistiska estetiken på Göteborgs konsthall.

Lektionen Människomaskiner och Superorganismer äger rum på Röda Sten Konsthall.

En lektion om utopiska figurer och hållbara idéer. Om kraften att påverka och bygga vårt eget och gemensamma universum. En upptäcktsfärd där vi undersöker hur vi
existerar i förhållande till vår omvärld. Människan är fantastisk på att uppfinna prylar och bygga olika maskiner. Men allt vi gör får konsekvenser för vår planet som mår allt sämre.

I den här lektionen samtalar vi om hur allting hänger ihop, vad vi kan göra för att förändra framtiden till det bättre. Vi kliver ur boxen och funderar över vilka egenskaper som vore spännande att låna från maskiner, djur eller växtriket. Som någon en gång sa: Om man är mycket stark, måste man också vara väldigt snäll.

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Inför besöket

Lektionskostnad för skolor i Göteborg och Västra Götaland (kommunala och friskolor): Kostnadsfritt
Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än sju dagar före bokad lektion utgår en avgift på 500 kr

Hitta hit: Spårvagn 3, 9 till hållplatsen Vagnhallen Majorna alternativt buss/Älvsnabben till Klippan.
Gå ned mot vattnet, följ sedan gångvägen i riktning mot Älvsborgsbron. Röda Sten Konsthall ligger i tegelbyggnaden under bron.

Information om bokningar

Vi anpassar verksamheten till den rådande situationen och gällande rekommendationer kring Covid19. Vi hoppas att ni har överseende med eventuella förändringar utifrån detta. Vi tar nu emot max 15 elever åt gången under en visning och skapande samt max 12 barn i Färgverkstan. Varmt välkomna om ni är friska!

Alla lektioner anpassas efter åldersgrupp och behov. Har din klass särskilda behov eller önskemål? Informera oss gärna om det i din bokning eller kontakta ansvarig konstpedagog direkt.

Vid frågor eller avbokningar kontakta 031-120846 / 031-120816 alternativt maila hh@rodastenkonsthall.se. Vid uteblivet besök eller avbokningar mindre än 7 dagar innan det bokade tillfället utgår en avgift om 500 kr.

Trivselregler

Det finns plats att äta medhavd matsäck i huset, men förvarna oss innan besöket.

Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst en vecka innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Varmt välkommen till en av Röda Sten Konsthalls museilektioner!

Lärarhandledning

Kontakt

Röda Sten Konsthall

Adress: Röda Sten 1
414 51 Göteborg

Telefon: 031-12 08 46

E-post: hh@rodastenkonsthall.se

Bokningsinformation: hh@rodastenkonsthall.se


Ansvarig pedagog
Malin Griffiths
031-12 08 46

Teman: Identitet Normer , etik och värderingar Skapande verkstad Workshop Lyssna och prata Konst och bild Samtidskonst GIBCA