Drone vision – krig, övervakning, protest

Hasselblad Center Åk 9 - Gymnasiet

Drone vision – krig, övervakning, protest

Mellan 19 maj och 16 september visas utställningen Drone vision på Hasselblad Center. Utställningen utforskar drönarteknikens påverkan på och konsekvenser för krig, övervakning och motstånd. Av särskilt intresse är hur drönartekniken påverkar föreställningar om mänskliga rättigheter och hur betydelserna av drönarseendet präglas av emotionella, etiska, politiska och sociala förmedlingar, inte minst den levda erfarenheten och konflikternas konsekvenser.

Utställningen har gjorts i samarbete med tre andra konstinstitutioner:  NiMAC, Nicosia Municipal Arts Center, i Nicosia, Cypern och Zahoor Ul Akhlaq Gallery, vid National College of Arts i Lahore, Pakistan. Till varje utställning producerar tre konstnärer helt nya verk som skildrar drönarteknik i relation till den specifika platsen. I utställningen i Göteborg visas verk av Ignacio Acosta (UK), Mhairi Sutherland (UK) och Behjat Omar Abdulla (SV).

Konstnärerna som arbetat med utställningen i Sverige har studerat frågor kring drönarteknik genom att undersöka historier från asylsökande i flyktingförläggningen i Restad Gård, det samiska gruvmotståndet i Gállok och undersökt historien bakom Saab Aerospace and Defense genom kontakter med Flygvapenmuseum och Försvarshögskolan.

Du som lärare kan välja att boka en allmän visning av utställningen för din grupp eller en anpassad visning inriktad på ett specifikt ämne eller övning i samråd med en av våra pedagoger.  Våra visningar går även att få på engelska eller lätt svenska.

Lärarhandledning till utställningen finns att ladda ner här på museilektioner.

Skriv till visning@hasselbladfoundation.se för att boka en visning av utställningen eller komma i kontakt med en pedagog.

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Hasselblad Center ligger i Göteborgs konstmuseum på Götaplatsen. Vår guide möter er i entrén när ni bokat en visning hos oss.

Förbered er gärna med att hänga undan jackor och väskor. Det finns förvaringsskåp (där en femma behövs) och vanliga hängare i entrén.

Kommer ni innan ordinarie öppettid så släpper guiden in er strax innan visningen.

Tänk på att du som lärare har ansvaret för dina elever. Det gäller både under en bokad lektion och vid besök på egen hand.

Information om bokningar

Se de aktuella utställningarna med våra kunniga och engagerade guider. Visningarna vänder sig till privatpersoner, företag och skolklasser. Lektionerna är kostnadsfria för grund-, gymnasie- och folkhögskolor. Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Vid kontakt vänligen ange:
* Namn, e-post, telefon och fakturaadress
* Deltagarnas antal och ålder/årskurs
* Datum/tid för besök
* Språk

Trivselregler

Se till att eleverna känner till ordningsreglerna innan besöket och assistera guiden under lektionen när det behövs.

- Man får inte röra konstverken.
- Det är viktigt att röra sig lugnt i museet, undvik att tala i mobiltelefon.
- Pennor får användas med försiktighet i de flesta utställningarna.
- Mat och dryck får endast förtäras i entrén.
- Det är tillåtet att fotografera utan blixt.
- Om ni bokar en visning som slutar innan kl 11 måste ni lämna utställningen direkt efter visningen. Efter kl 11 kan ni vara kvar hur länge ni vill i Hasselblad Center. Om ni vill besöka museets utställningar anmäler ni det i receptionen.

Tänk på att du som lärare är ansvarig för dina elever!
Det gäller både under en bokad visning och vid besök på egen hand.

Kontakt

Hasselblad Center

Adress: Götaplatsen
Göteborg

Telefon: 031-778 21 52

E-post: visning@hasselbladfoundation.se

Bokningsinformation: visning@hasselbladfoundation.se


Ansvarig pedagog
Emma Botin
+46(0)709-28 19 08

Teman: Demokrati och jämställdhet Globala perspektiv Identitet Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Grupparbete/övning Samhällskunskap Svenska som andraspråk Teknik Konst och bild Samtidskonst