Hasselblad and the Moon

Hasselblad Center Åk 6 - Gymnasiet

Permanent utställning i Hasselblad Center

 

Människans första steg på månen förevigades med en Hasselbladkamera och bilderna hör till de mest ikoniska i fotografins historia. Den här utställningen belyser kamerans utveckling, det avgörande samarbetet med NASA och personerna bakom både kameraföretaget och Hasselbladstiftelsen: Erna och Victor Hasselblad.

Intresset för fotografi i det familjeägda företaget började med Victor Hasselblads farfar, Arvid Viktor Hasselblad, som 1885 fick ensamrätt i Sverige på försäljningen av George Eastmans fotografiska produkter – senare kallade Kodak. Victor Hasselblad vidareutvecklade verksamheten kring fotografi och byggde tillsammans med sin fru Erna upp kameraföretaget Victor Hasselblad AB. De utvecklade nära relationer med framstående fotografer, forskare och – inte minst – astronauter. Paret hade dessutom ett stort naturintresse och Victor var en skicklig fågelfotograf. Det var behovet av en behändig kvalitetskamera som under 1940-talet ledde till utvecklingen av Hasselbladkameran – världens första mellanformatskamera med utbytbara komponenter, som exempelvis filmmagasin och objektiv. Dessa egenskaper var viktiga när NASA valde att använda Hasselbladkameran under de bemannade rymdfärderna på 1960- och 70-talet. Bildkvalitén var hög, bakstyckena kunde laddas med film i förväg för att spara tid, och modul-systemet möjliggjorde anpassning av kameran till förhållandena i rymden. Hasselbladkameran användes under samtliga månlandningar åren 1969–1972. Den visade oss månen – men även jorden – som vi aldrig sett den förr.

Föremålen som visas i denna utställning ingår i Hasselbladstiftelsens historiska arkiv.

Välkomna att boka en visning av utställningen tillsammans med en pedagog på svenska, engelska eller lätt svenska.

Om du inte hittar en tid som passar din klass i kalendern, kontakta oss på Hasselbladstiftelsens så försöker vi hitta en tid som kan passa er. 

Eftersom utställningsrummet är mindre ber vi er dela upp klassen i mindre grupper med max 7 elever per besökt.

Bild: NASA

Max antal elever: 7

Lektionslängd: 30 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Hasselblad Center ligger i Göteborgs konstmuseum på Götaplatsen. Vår guide möter er i entrén när ni bokat en visning hos oss.

Förbered er gärna med att hänga undan jackor och väskor. Det finns förvaringsskåp och vanliga hängare i entrén.

Kommer ni innan ordinarie öppettid så släpper guiden in er strax innan visningen.

Tänk på att du som lärare har ansvaret för dina elever. Det gäller både under en bokad lektion och vid besök på egen hand.

Information om bokningar

Se de aktuella utställningarna med våra kunniga och engagerade guider. Visningarna vänder sig till privatpersoner, företag och skolklasser. Lektionerna är kostnadsfria för grund-, gymnasie- och folkhögskolor. Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Vid kontakt vänligen ange:
* Namn, e-post, telefon och fakturaadress
* Deltagarnas antal och ålder/årskurs
* Datum/tid för besök
* Språk

Trivselregler

Se till att eleverna känner till ordningsreglerna innan besöket och assistera guiden under lektionen när det behövs.

- Man får inte röra konstverken.
- Det är viktigt att röra sig lugnt i museet, undvik att tala i mobiltelefon.
- Pennor får användas med försiktighet i de flesta utställningarna.
- Mat och dryck får endast förtäras i entrén.
- Det är tillåtet att fotografera utan blixt.
- Om ni bokar en visning som slutar innan kl 11 måste ni lämna utställningen direkt efter visningen. Efter kl 11 kan ni vara kvar hur länge ni vill i Hasselblad Center. Om ni vill besöka museets utställningar anmäler ni det i receptionen.

Tänk på att du som lärare är ansvarig för dina elever!
Det gäller både under en bokad visning och vid besök på egen hand.

Kontakt

Hasselblad Center

Adress: Götaplatsen
Göteborg

Telefon: 031-778 21 52

E-post: visning@hasselbladfoundation.se

Bokningsinformation: visning@hasselbladfoundation.se


Ansvarig pedagog
Emma Botin
+46(0)709-28 19 08

Teman: Historia Teknik Konst och bild Rymden