Oscar Muñoz Hasselbladpriset 2018

Hasselblad Center Åk 8 - Gymnasiet

10 oktober 2018 – 3 februari 2019

Fångar ett fotografi verkligen ett ögonblick för evigt? Hur påverkas det kollektiva minnet av att tiden går? Vad händer med oss när tillvaron ständigt förändras?

Oscar Muñoz är en av de mest betydande samtida konstnärerna i Latinamerika. Hans verk kretsar kring tid, minne och förgänglighet. Han använder flyktiga material och engagerar betraktaren i installationer som utforskar existentiella och politiska frågor som ofta refererar till sitt hemland Colombias nyare historia.

I utställningen visas ett urval äldre och nyare arbeten, varav flera som bjuder in till interaktion med besökarna. Det ikoniska verket Aliento (1995-2002) aktiveras när betraktaren andas på speglar så att porträtt tillfälligt träder fram och försvinner lika flyktigt. Installationen Ambulatorio från 1994 är inspirerat av ett bombdåd i staden Cali och är ett storskaligt flygfotografi av staden. Bilden är placerad på golvet. När besökarna går på verket krossas glaset som skyddar bilden.

Med hjälp av Oscar Muñoz arbete har vi möjlighet att lära oss mer om Latinamerikas moderna historia och reflektera över vår tillvaro i en föränderlig värld, över det kollektiva minnet och över hur känslor och tankar kan uttryckas genom olika kreativa metoder. Ett utställningsbesök kan bland annat göras i relation till ämnen som kultur- eller bildundervisning, historia, filosofi och psykologi.

Läs mer om Oscar Muñoz och utställningen i lärarhandledningen nedan.

Bild: © Thierry Bal, 2008 Courtesy: INIVA

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Hasselblad Center ligger i Göteborgs konstmuseum på Götaplatsen. Vår guide möter er i entrén när ni bokat en visning hos oss.

Förbered er gärna med att hänga undan jackor och väskor. Det finns förvaringsskåp och vanliga hängare i entrén.

Kommer ni innan ordinarie öppettid så släpper guiden in er strax innan visningen.

Tänk på att du som lärare har ansvaret för dina elever. Det gäller både under en bokad lektion och vid besök på egen hand.

Information om bokningar

Se de aktuella utställningarna med våra kunniga och engagerade guider. Visningarna vänder sig till privatpersoner, företag och skolklasser. Lektionerna är kostnadsfria för grund-, gymnasie- och folkhögskolor. Blir du tvungen att avboka lektionen måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Vid kontakt vänligen ange:
* Namn, e-post, telefon och fakturaadress
* Deltagarnas antal och ålder/årskurs
* Datum/tid för besök
* Språk

Trivselregler

Se till att eleverna känner till ordningsreglerna innan besöket och assistera guiden under lektionen när det behövs.

- Man får inte röra konstverken.
- Det är viktigt att röra sig lugnt i museet, undvik att tala i mobiltelefon.
- Pennor får användas med försiktighet i de flesta utställningarna.
- Mat och dryck får endast förtäras i entrén.
- Det är tillåtet att fotografera utan blixt.
- Om ni bokar en visning som slutar innan kl 11 måste ni lämna utställningen direkt efter visningen. Efter kl 11 kan ni vara kvar hur länge ni vill i Hasselblad Center. Om ni vill besöka museets utställningar anmäler ni det i receptionen.

Tänk på att du som lärare är ansvarig för dina elever!
Det gäller både under en bokad visning och vid besök på egen hand.

Kontakt

Hasselblad Center

Adress: Götaplatsen
Göteborg

Telefon: 031-778 21 52

E-post: visning@hasselbladfoundation.se

Bokningsinformation: visning@hasselbladfoundation.se


Ansvarig pedagog
Emma Botin
+46(0)709-28 19 08

Teman: Identitet Historia Svenska som andraspråk Filosofi Konst och bild Samtidskonst