Göteborgs födelse

Göteborgs Stadsmuseum Åk 3 - Gymnasiet

Välkommen till den helt nya utställningen Göteborgs födelse! Här berättas om stadens äldsta tid i tre nedslag. Först ett besök i Nya Lödöse, Göteborgs föregångare, som ligger i gränslandet mellan Sverige, Norge och Danmark, och är Sveriges enda stad vänd västerut. Under de senaste åren har Nya Lödöse grävts ut i samband med ombyggnationer i Gamlestaden, med fantastiska nya fynd och ny kunskap som följd. Det andra nedslaget är i början av 1620-talet, då den nya staden Göteborg planeras och byggs. Det som är symmetri och modernitet på maktens ritningar är en lerig byggarbetsplats för stadens första invånare, som kommer från hela Västeuropa. Tredje nedslaget är i det sena 1600-talets stormaktstid. Men stor makt för vem?

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 75 minuter

Inför besöket

Välkommen till Göteborgs stadsmuseum!

Vi finns på Norra Hamngatan 12, några hundra meter från Brunnsparken.

Information inför besöket finns i den bifogade filen ovan!

Information om bokningar

Lektionen är kostnadsfri för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad är avgiften 450 kr för en lektion.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Ditt tillfälle är bokat först när du mottagit en bokningsbekräftelse. Detta sker när museet godkänt din förfrågan. Detta kan i vissa fall ta några dagar.

Kontakt

Göteborgs Stadsmuseum

Adress: Norra Hamngatan 12
41114 Göteborg

Telefon: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

E-post: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Stadsmuseum
pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Teman: Identitet Historia