(O)mänskligt är en utställning om skelettsamlare, rasbiologi och normer i en tid då rasbiologiska idéer var allmänt accepterade och människor kategoriserades i vetenskapens namn.
Människor har i alla tider haft behov av att sortera in varandra i olika grupper, både medvetet och omedvetet. Rasbiologins skallmätningar, tvångssteriliseringar och gravplundringar är historiska bevis på kategoriseringar. Vad var det för samhälle, vetenskap och politik som gjorde detta möjligt? Vad kan vi lära av historien? Och hur sorterar vi varandra idag? Med (O)mänskligt vill vi visa vikten av att respektera människors lika värde och rättigheter.
(O)mänskligt är producerad av Forum för levande historia, Etnografiska museet och Riksutställningar.
För SKOLA
Utställningen vänder sig till gymnasiet och årskurs 9.
Guidade skollektioner kommer att finnas vecka 4, 5, 6 och 8. Dessa går att boka på www.museilektioner.se
På http://www.levandehistoria.se/klassrummet/omanskligt finns ett utförligt lärarmaterial till utställningen om rasbiologi, sortering, normer och makt. Där hittar du handledning, fördjupande texter och film.
Max antal elever: 30
Lektionslängd: 90 minuter
Bifogade filer
Inför besöket
Vi finns på Norra Hamngatan 12, några hundra meter från Brunnsparken.
Information inför besöket finns i filen nedan!
Information om bokningar
Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.
Ditt tillfälle är bokat först när du mottagit en bokningsbekräftelse. Detta sker när museet godkänt din förfrågan. Detta kan i vissa fall ta några dagar.
Kontakt
Göteborgs Stadsmuseum
Adress: Norra Hamngatan 12
41114 Göteborg
Telefon: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se
E-post: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se
Bokningsinformation: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se
Ansvarig pedagog
Teman: Identitet Workshop Historia