Vi och dom – en utställning om hatbrott

Göteborgs Stadsmuseum Åk 9 - Gymnasiet

Vi & Dom- en utställning om hatbrott är producerad av Polismuseet i Stockholm.

Lektionen riktar sig till årskurs 9 och gymnasiet med fokus på frågor om mänskliga rättigheter, demokrati och alla människors lika värde.

Under en visning arbetar vi tillsammans med att ta reda på vad ett Hatbrott egentligen är, och vad som skiljer det från andra brott. Vem blir utsatt? Och vem utsätter? Vi ska också försöka att reda ut vad jag som individ kan göra om jag bevittnar ett pågående brott.

Vi vill få igång ett samtal om dessa frågor genom t.ex. mentometerövningar. Vi kommer lyssna på ljud och använda filmklipp.
Med hjälp av övningar vill vi få ungdomarna att reflektera och samtala om ämnet. En stor del av lektionen kommer läggas på samtal och reflektion.

OBS: Lektionen kan innehålla svåra och känsliga berättelser. Detta för att få eleverna att förstå att det sker på riktigt.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 75 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Lektionskostnad för skolor inom Göteborgs kommun (kommunala och friskolor): Kostnadsfritt
Lektionskostnad för skolor/grupper utanför Göteborgs kommun: 450 kr
Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår en avgift på 500 krVälkomna till Göteborgs stadsmuseum
Vi finns på Norra Hamngatan 12, några hundra meter från Brunnsparken.

Kom i god tid, gärna 10 min före bokad lektionstid. Så att ni i lugn och ro hinner hänga av er. Här finns gott om toaletter.
Kommer ni till visning kl 09.00. Vänta inte utanför vår stora ingång. Utan tryck på porttelefonen som finns vid dörrens högra sida.
Så släpper vår personal in er.

Stora väskor får ni gärna lämna vid garderoben. Dessvärre kan ni inte ta med er mat, frukt eller dricka/vatten in i våra utställningar.
Ni får gärna ta foton.

Information om bokningar

Lektionen är kostnadsfri för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad är avgiften 450 kr för en lektion.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Ditt tillfälle är bokat först när du mottagit en bokningsbekräftelse. Detta sker när museet godkänt din förfrågan. Detta kan i vissa fall ta några dagar.

Kontakt

Göteborgs Stadsmuseum

Adress: Norra Hamngatan 12
41114 Göteborg

Telefon: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

E-post: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Stadsmuseum
pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Teman: Demokrati och jämställdhet Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion