Stadsvandra i Historiska 1600-tals kvarter!

Göteborgs Stadsmuseum Förskoleklass - Åk 4

Vi möts på Gustav Adolfs Torg. Här startar vår upptäcktsresa. Hur var det att bo i här då? Vilka flyttade till Göteborg, en stad utan rent dricksvatten och usel sophantering? En stad. Nää, snarare ett fort, en borg, med höga stenmurar och fullt med soldater.
Kronhusområdet är Göteborgs bäst bevarade 1600-talskvarter och då ett militärt område! Kringbyggt av bostadskvarter med trånga gränder. Hur var det att bo granne med en så bullrig arbetsplats? Lukten och stanken från förr! Vad innebar barnarbete då? Vem kallades rackarbarn?

• OBS! Visningarna startar på Gustav Adolfs Torg. Samling framför stadshuset. Här möter pedagogen upp. 

• Detta är en utomhuslektion.
• Kläder efter väder.
• Taktila föremål/fynd visas även upp under vandringens gång.

Så arbetar vi med Corona.
– Ändrade lektionstider, så att inte två klasser ska vara i entrén samtidigt, och inte komma eller gå samtidigt som konferenser eller när museet öppnar.
– Stadsvandringar och utomhuslektioner. Onsdagar erbjuder vi stadsvandring i centrala Göteborg. Vi erbjuder även lektioner utomhus i anslutning till spännande platser med spår från forntiden.
– Urval av lektioner. Vi erbjuder inledningsvis inte lektioner i trånga lokaler (Göteborgs födelse, Värdefullt) eller som innebär förflyttning genom flera utställningar (Minihusvisning, Göteborgs historia på en timme).
– Halva terminen i taget. Vi släpper till att börja med bara lektioner fram till Höstlovet, i väntan på nya direktiv. Senhöstens lektioner släpps i början av oktober.
– Hygien. Det finns naturligtvis möjlighet att sprita händerna när ni kommer till museet och när ni går.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 75 minuter

Inför besöket

Lektionskostnad för skolor inom Göteborgs kommun (kommunala och friskolor): Kostnadsfritt
Lektionskostnad för skolor/grupper utanför Göteborgs kommun: 450 kr
Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår en avgift på 500 kr

Information om bokningar

Lektionen är kostnadsfri för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad är avgiften 450 kr för en lektion.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Ditt tillfälle är bokat först när du mottagit en bokningsbekräftelse. Detta sker när museet godkänt din förfrågan. Detta kan i vissa fall ta några dagar.

Kontakt

Göteborgs Stadsmuseum

Adress: Norra Hamngatan 12
41114 Göteborg

Telefon: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

E-post: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mari Wickerts
pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Teman: Historia Utomhus