Göteborgs garderob – Modets makt

Göteborgs Stadsmuseum Åk 6 - Gymnasiet

Kläder berättar. De berättar om dig och om den värld du lever i. De både påverkar samhället och speglar hur samhället förändras. I lektionen Göteborgs garderob möter vi kläderna under den tid då det demokratiska Sverige växte fram. Det är berättelsen om kvinnornas kamp för att få bära bekväma kläder. Om hur massproduktionen gjorde att även arbetaren kunde bära kostym. Men vem fick ha hög hatt, vem hade kubb och vem hade keps? En lektion om mode – då och nu – om att vara rätt klädd och om hur kläderna berättar så mycket mer…!

 

Så arbetar vi med Corona.

–          Ändrade lektionstider, så att inte två klasser ska vara i entrén samtidigt, och inte komma eller gå samtidigt som konferenser eller när museet öppnar.

–          Stadsvandringar och utomhuslektioner. Onsdagar erbjuder vi stadsvandring i centrala Göteborg. Vi erbjuder även lektioner utomhus i anslutning till spännande platser med spår från forntiden.

–          Urval av lektioner. Vi erbjuder inledningsvis inte lektioner i trånga lokaler (Göteborgs födelse, Värdefullt) eller som innebär förflyttning genom flera utställningar (Minihusvisning, Göteborgs historia på en timme).

–          Halva terminen i taget. Vi släpper till att börja med bara lektioner fram till Höstlovet, i väntan på nya direktiv. Senhöstens lektioner släpps i början av oktober.

–          Hygien. Det finns naturligtvis möjlighet att sprita händerna när ni kommer till museet och när ni går.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 75 minuter

Inför besöket

Vi finns på Norra Hamngatan 12, några hundra meter från Brunnsparken.
Kom i god tid, gärna 10 min före bokad lektionstid, så att ni i lugn och ro hinner hänga av er. Här finns gott om toaletter.
Kommer ni till visning kl 09.15 så använd porttelefonen vid dörrens högra sida.
Ni får inte ta med mat eller dryck in i utställningarna.

Lektionskostnad för skolor inom Göteborgs kommun (kommunala och friskolor): Kostnadsfritt
Lektionskostnad för skolor/grupper utanför Göteborgs kommun: 450 kr
Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår en avgift på 500 kr

Information om bokningar

Lektionen är kostnadsfri för skolor inom Göteborgs Stad. För skolor/grupper utanför Göteborgs Stad är avgiften 450 kr för en lektion.

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna. Avbokning sker genom att du per e-post kontaktar ansvarig pedagog.

Ditt tillfälle är bokat först när du mottagit en bokningsbekräftelse. Detta sker när museet godkänt din förfrågan. Detta kan i vissa fall ta några dagar.

Kontakt

Göteborgs Stadsmuseum

Adress: Norra Hamngatan 12
41114 Göteborg

Telefon: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

E-post: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Pedagog Stadsmuseum
pedagog.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Teman: Demokrati och jämställdhet Identitet Historia