Måla magiskt ljus – Stillebenworkshop utifrån Rembrandts måleri

Göteborgs konstmuseum Åk 3 - Gymnasiet

Den nederländske konstnären Rembrandt  (1606-1669) är känd för hur han skildrade ljuset i sina målningar. Han var skicklig på att skapa spännande dramatik, nästan som på teater. Hur gjorde han? Ofta fanns det bara en enda ljuskälla som lyste upp motivet. Vi börjar lektionen med att se på målningar av Rembrandt och andra som använde samma teknik, sen går vi till Studion där vi provar på att måla stilleben på liknande sätt!

Göteborgs konstmuseum har fått möjlighet att under en tid låna in ett av Rembrandts mest kända verk. ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis” är tre meter lång och målad på 1660-talet i Amsterdam.  Motivet är en historisk händelse från romartiden som Rembrandt skildrat på sitt eget sätt.  Konstverket visas tillsammans med bland annat museets egen mycket speciella målning ”Riddaren med falken /Sankt Bavo”, också den målad av Rembrandt. Dessa båda verk är utgångspunkten för museilektionen.

Lektionen åldersanpassas!

Max antal elever: 25

Lektionslängd: 105 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Lektionen är kostnadsfri för Göteborgsskolor. Övriga skolor 1 200 kr.

Kom med max 25 elever eftersom det är begränsat utrymme i Studion. Mindre grupper är att föredra, du får gärna boka två halvklasstillfällen!

Lektionen är bokad då ni fått bekräftelse via mail. Berätta för dina elever om vad som gäller under museibesöket, använd gärna förberedelsehäftet.

När vi har stängt (före 11.00 samt måndagar) kan ni inte gå själva på Göteborgs konstmuseum utan släpps in av er konstpedagog fem minuter före lektionen och blir följda ut när den är slut.

Har din klass speciella behov? Informera gärna om det i din bokning.

Information om bokningar

OBS! Tänk på att inte boka fler lektioner än du och din klass har möjlighet att gå på. Vi vill att lektionerna ska räcka till alla klasser som vill komma till oss!

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Trivselregler

Göteborgs konstmuseum visar samlingar och utställningar med oersättliga konstverk (ömtåliga material, höga värden). För att vi ska kunna garantera konstverkens säkerhet och undvika tråkiga situationer är det några saker vi vill be dig som lärare att du och din klass tänker på.

-Väskor större än ca A4-mått får inte tas med in på museet eftersom det är lätt hänt att de kommer emot ett konstverk. Det finns både en öppen, obevakad garderob och låsbara skåp.

-Ingen mat eller dryck får tas med, förutom i entrén, där matsäcksbord finns.

-Matsäck förtärs efter avslutad lektion. OBS Under måndagar kan inte matsäck förtäras på museet, då vi har stängt i offentliga utrymmen.

-Det går bra att fotografera, men inte med blixt.

-Konstverken får inte vidröras. Det är viktigt att röra sig lugnt och hålla ett betryggande avstånd från tavelväggar och skulpturer.

-Klassen måste vara samlad under lektionen.


Tänk på att du som lärare är ansvarig för dina elever! Det gäller både under en bokad lektion och vid besök på egen hand. Därmed inte sagt att du blir ersättningsskyldig om något skulle hända, men reglerna finns för att förebygga det.

Kontakt

Göteborgs konstmuseum

Adress: Götaplatsen 6
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 35 00

E-post: info.konstmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konstmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Freja Holmberg
031-368 35 30

Teman: Skapande verkstad Workshop Lyssna och prata Historia Konst och bild