Rembrandts ”Batavernas trohetsed” och andra storslagna berättelser (45 min)

Göteborgs konstmuseum Förskola - Gymnasiet

För 400 år sedan fanns det inga TV-apparater eller skärmtelefoner, inga filmer eller andra digitala berättelser. Det bästa sättet att sprida en spännande historia var genom att måla den! Många oljemålningar fick sedan spridning genom grafiska blad som återgav bilden. Konstnärerna under 1600-talet var specialister på att berätta genom bilder och under lektionen tittar vi närmre på hur de gjorde. Vi ser frihetskämpar, kungar, mystiska sagoväsen och vanliga människors dagliga sysslor – konsten har mycket att berätta!

Den nederländske konstnären Rembrandt  (1606-1669) är känd för hur han skildrade ljuset i sina målningar. Han var skicklig på att skapa spännande dramatik, nästan som på teater. Göteborgs konstmuseum har fått möjlighet att under en tid låna in ett av Rembrandts mest kända verk. ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis” är tre meter lång och målad på 1660-talet i Amsterdam.  Motivet är en historisk händelse från romartiden som Rembrandt skildrat på sitt eget sätt. Konstverket visas tillsammans med bland annat museets egen mycket speciella målning ”Riddaren med falken /Sankt Bavo”, också den målad av Rembrandt. Dessa båda verk är utgångspunkten för museilektionen.

Lektionen åldersanpassas!

 

För er som inte hunnit boka en lektion i tid – ladda ner vårt fördjupningsmaterial nedan och kom till museet med din klass på egen hand!

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Från 4 år. Kom med max 30 elever. Mindre grupper är att föredra, du får gärna boka flera tillfällen. Lektionen är bokad då ni fått bekräftelse via mail. Berätta för dina elever om vad som gäller under museibesöket. Se dokumentet "Förberedelsehäfte skolklasser" för information inför ert besök. Studera gärna dokumentet tillsammans med klassen!

När vi har stängt (före 11.00 samt måndagar) kan ni inte gå själva på Göteborgs konstmuseum utan släpps in av er konstpedagog fem minuter före lektionen och blir följda ut när den är slut.

Har din klass speciella behov? Informera gärna om det i din bokning.

Kostnad för skolor utanför Göteborgs stad 450 kr.

Information om bokningar

OBS! Tänk på att inte boka fler lektioner än du och din klass har möjlighet att gå på. Vi vill att lektionerna ska räcka till alla klasser som vill komma till oss!

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Trivselregler

Göteborgs konstmuseum visar samlingar och utställningar med oersättliga konstverk (ömtåliga material, höga värden). För att vi ska kunna garantera konstverkens säkerhet och undvika tråkiga situationer är det några saker vi vill be dig som lärare att du och din klass tänker på.

-Väskor större än ca A4-mått får inte tas med in på museet eftersom det är lätt hänt att de kommer emot ett konstverk. Det finns både en öppen, obevakad garderob och låsbara skåp.

-Ingen mat eller dryck får tas med, förutom i entrén, där matsäcksbord finns.

-Matsäck förtärs efter avslutad lektion. OBS Under måndagar kan inte matsäck förtäras på museet, då vi har stängt i offentliga utrymmen.

-Det går bra att fotografera, men inte med blixt.

-Konstverken får inte vidröras. Det är viktigt att röra sig lugnt och hålla ett betryggande avstånd från tavelväggar och skulpturer.

-Klassen måste vara samlad under lektionen.


Tänk på att du som lärare är ansvarig för dina elever! Det gäller både under en bokad lektion och vid besök på egen hand. Därmed inte sagt att du blir ersättningsskyldig om något skulle hända, men reglerna finns för att förebygga det.

Kontakt

Göteborgs konstmuseum

Adress: Götaplatsen 6
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 35 00

E-post: info.konstmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konstmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Freja Holmberg
031-368 35 30

Teman: Lyssna och prata Historia Konst och bild