Färgstormar med Emil Nolde

Göteborgs konstmuseum Åk 1 - Gymnasiet

För yngre elever:

Emil Nolde ville uttrycka känslor och stämningar i sina konstverk, färgen var det allra viktigaste och hur någonting ”egentligen” såg ut spelade inte så stor roll – så tänkte ganska många konstnärer på den här tiden. Vi tittar tillsammans på Noldes konstverk och undersöker färger, former och känslor. Vi pratar om konstverken och om Emil Nolde – går det att se en konstnärs åsikter i konsten som den skapar?

 

För äldre elever:

Vi samtalar i utställningen om Nolde som konstnär och person. Under Noldes verksamma tid använde sig flertalet konstnärer av konsten som ett sätt att uttrycka sig själva och sin egen identitet, sitt inre och sina tankar, drömmar och känslor. Noldes konst blev avvisad av nazisterna som ”degenererad” – ful, farlig och ”otysk”, varpå han förbjöds att sälja sin konst.

Nolde var själv en del av den nazistiska rörelsen och argumenterade för att hans konst helt föll inom nazimens ideal och agenda.

Hur kan vi förstå konsten som ett makt- och/eller propagandamedel? Är det möjligt att tycka om Noldes konst när vi känner till hans politiska åsikter? Finns det någon moralisk gräns för vilken konstnär och vilka konstverk som kan visas, vem drar i så fall den gränsen?

 

Emil Nolde – Färgstormar är en av höstens två stora utställningar på Göteborgskonstmuseum. Utställningen varar 3 oktober – 17 januari 2016.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 45 minuter

Inför besöket

Kom med max 30 elever. Mindre grupper är att föredra! Lektionen är bokad då ni fått bekräftelse via mail. Berätta för dina elever om vad som gäller under museibesöket. Följ länken till lärarhandledningen eller se www.konstmuseum.goteborg.se.

När vi har stängt (före 11.00 samt måndagar) kan ni inte gå själva på konstmuseet utan släpps in av er konstpedagog fem minuter före visningen och blir följda ut vid lektionens slut.

Har din klass speciella behov? Informera gärna om det i din bokning.


Kostnad för skolor utanför Göteborgs stad 350 kr.

Information om bokningar

OBS! Tänk på att inte boka fler lektioner än du och din klass har möjlighet att gå på. Vi vill att lektionerna ska räcka till alla klasser som vill komma till oss!

Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.

Trivselregler

Göteborgs konstmuseum visar samlingar och utställningar med oersättliga konstverk (ömtåliga material, höga värden). För att vi ska kunna garantera konstverkens säkerhet och undvika tråkiga situationer är det några saker vi vill be dig som lärare att du och din klass tänker på.

-Väskor större än ca A4-mått får inte tas med in på museet eftersom det är lätt hänt att de kommer emot ett konstverk. Det finns både en öppen, obevakad garderob och låsbara skåp.

-Ingen mat eller dryck får tas med, förutom i entrén, där matsäcksbord finns.

-Matsäck förtärs efter avslutad lektion. OBS Under måndagar kan inte matsäck förtäras på museet, då vi har stängt i offentliga utrymmen.

-Det går bra att fotografera, men inte med blixt.

-Konstverken får inte vidröras. Det är viktigt att röra sig lugnt och hålla ett betryggande avstånd från tavelväggar och skulpturer.

-Klassen måste vara samlad under lektionen.


Tänk på att du som lärare är ansvarig för dina elever! Det gäller både under en bokad lektion och vid besök på egen hand. Därmed inte sagt att du blir ersättningsskyldig om något skulle hända, men reglerna finns för att förebygga det.

Lärarhandledning

Kontakt

Göteborgs konstmuseum

Adress: Götaplatsen 6
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 35 00

E-post: info.konstmuseum@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konstmuseum@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Freja Holmberg
031-368 35 30

Teman: Normer , etik och värderingar Lyssna och prata Historia Konst och bild