När Ingrid Vang Nyman tecknade Astrid Lindgrens bok Pippi Långstrump skapade de båda någonting helt nytt. Pippi var för bråkig, kaxig och självständig, och betedde sig inte som barn skulle. Inte heller fick bilderna i barnböcker se ut som Vang Nymans, barn skulle vara hela och rena och bilderna vackra. Där skulle inte flätorna glida ur, tavlorna hänga på sniskan eller disken stå på bordet.
Bilderna som Vang Nyman tecknade är väldigt kända i Sverige idag, men Vang Nyman själv är ganska bortglömd. Kanske beror det på att hon ansågs bråkig att arbeta med. Hon led också av återkommande depressioner, vilket var skamfyllt under hennes livstid.
Det är lätt att tänka att det är annorlunda idag – men är det verkligen det? I visningen tittar vi närmre på Vang Nymans konst och diskuterar det vi ser. Vart går gränserna för hur en får bete sig? Och kan det vi skapar höra ihop med hur vi mår?
Max antal elever: 30
Lektionslängd: 45 minuter
Bifogade filer
Inför besöket
När vi har stängt (före 11.00 samt måndagar) kan ni inte gå själva på Göteborgs konstmuseum utan släpps in av er konstpedagog fem minuter före lektionen och blir följda ut när den är slut. Möjlighet att äta matsäck finns, meddela i förväg om detta önskas.
Har din klass speciella behov? Informera gärna om det i din bokning.
Information med anledning av coronaviruset
Vi följer myndigheternas rekommendationer noga och har gjort ett antal förändringar för att våra besökare och medarbetare ska kunna känna sig trygga.
Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och tänk på att hålla avstånd till andra besökare. Vid minsta sjukdomssymptom vill vi att du avstår ditt besök av hänsyn till dina medmänniskor.
Samtliga skollektioner som äger rum på plats på museet sker innan öppettid för att begränsa antalet besökare. Vi tillåter en grupp i huset åt gången, och har sett till att minimera riskerna för krockar med andra grupper vid ankomst och avfärd.
Information om bokningar
Blir du tvungen att avboka lektionen, måste det göras minst 8 dagar innan lektionstillfället, annars debiteras 500 kr för uteblivet besök. Detta för att så många skolor som möjligt skall få chansen att utnyttja museilektionerna.
Trivselregler
-Väskor större än ca A4-mått får inte tas med in på museet eftersom det är lätt hänt att de kommer emot ett konstverk. Det finns både en öppen, obevakad garderob och låsbara skåp.
-Ingen mat eller dryck får tas med, förutom i entrén, där matsäcksbord finns.
-Matsäck förtärs efter avslutad lektion. OBS Under måndagar kan inte matsäck förtäras på museet, då vi har stängt i offentliga utrymmen.
-Det går bra att fotografera, men inte med blixt.
-Konstverken får inte vidröras. Det är viktigt att röra sig lugnt och hålla ett betryggande avstånd från tavelväggar och skulpturer.
-Klassen måste vara samlad under lektionen.
Tänk på att du som lärare är ansvarig för dina elever! Det gäller både under en bokad lektion och vid besök på egen hand. Därmed inte sagt att du blir ersättningsskyldig om något skulle hända, men reglerna finns för att förebygga det.
Kontakt
Göteborgs konstmuseum
Adress: Götaplatsen 6
412 56 Göteborg
Telefon: 031-368 35 00
E-post: info.konstmuseum@kultur.goteborg.se
Bokningsinformation: bokningar.konstmuseum@kultur.goteborg.se
Ansvarig pedagog
Teman: Demokrati och jämställdhet Identitet Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Lyssna och prata Historia Svenska Konst och bild Litteratur