Internetkonst, feminism och motstånd (6/3-10/4)

Göteborgs Konsthall Åk 7 - Gymnasiet

Period: 6/3-15/4- Tema: Identitet

I grupputställningen Mozart’s Ghost presenteras konstnärer som gör sin konst för Internet. De visar sina verk på t ex Youtube, Instagram och Facebook och arbetar ofta utifrån ett feministiskt perspektiv. Ofta med hjälp av humor visar de på orättvisa strukturer som finns i vår samtid.

Nyligen drog kampanjen #metoo som en löpeld över världen, inte minst här i Sverige. Kan sociala medier och kampanjer på internet faktiskt påverka mänskliga rättigheter och demokrati? Konstnären och pedagogen Azadeh Esmaili Zaghi visar bl a några exempel från Iran.

Vad finns det för möjligheter för oss – både konstnärer och andra – att faktiskt påverka det offentliga digitala rummet? Vad har vi för skyldigheter och ansvar när vi så lätt kan dölja oss bakom en anonymitet? Genom fördjupade samtal delar vi erfarenheter.

Lektionen bidrar till att öka elevernas digitala kompetens och ökar medvetenheten kring möjligheter att påverka i det digitala rummet och ta ansvar (yttrandefrihet).

Lektionen kan ges på lätt svenska – meddela vid bokning om så önskas.
Alla lektioner på Göteborgs Konsthall är utformade med Skolverkets läroplaner och styrdokument från Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen i åtanke.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 75 minuter

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Demokrati och jämställdhet Globala perspektiv Debatt och diskussion Samhällskunskap Konst och bild Samtidskonst