Internetkonst!? Video, giff, memes …? (31/1-1/3)

Göteborgs Konsthall Förskoleklass - Åk 6

Period: 30/1-4/3. Tema: det digitala rummet

I utställningen Mozart’s Ghost är konsthallens stora salar fyllda av en oväntad scenografi: byggnadsställningar, gröna och lila fotbollsnät, mjuka blå gymnastikmadrasser. Som besökare kan man titta på digitala videoverk, giffar och memes, liggandes på rygg, sittandes på lila kuddar eller i uppspända nät.

Utställningen handlar om hur konstnärer använder internet som ett visningsrum för sina berättelser. Lektionen är dialogbaserad och under handledning av en konstpedagog får eleverna reflektera och analysera kring upplevelsen av scenografin, konsthallens rum och några av videoverken. Vi anpassar lektionens diskussionsfrågor till elevernas ålder, men de kommer kretsa kring: Vem gör konst och vad är konst egentligen? Varför och hur gör konstnärer konst på internet?

Eleverna kommer att känna igen bildestetiken från sina egna flöden på internet. Att förstå mediers roll i samhället, att kunna finna, analysera och kritiskt värdera information och att själv kunna kommunicera och skapa är idag nödvändiga kompetenser för alla – barn, unga och vuxna. Här ges ett ypperligt tillfälle att prata om ett digitalt rum som vi alla delar.

 

  • Lektionen kan ges på lätt svenska – meddela vid bokning om så önskas.
  • Alla lektioner på Göteborgs Konsthall är utformade med Skolverkets läroplaner och styrdokument från Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen i åtanke

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Lyssna och prata Konst och bild Samtidskonst