Amalia Ulman – Instagramkonstnären

Göteborgs Konsthall Åk 7 - Lärare

Vem är den gravida damen som har en duva som husdjur i videofilmerna? Är hon gravid på riktigt eller spelar hon en roll? Hur känns det att ligga på en stor blå gymnastikmadrass och titta på konstvideo?

Amalia Ulman är en av vår tids främsta instagramkonstnärer och hennes instakonto har över 100.000 följare. I serien Privilege, som visas i utställningen Mozarts Ghost’s tredje del, undersöker hon identitet och autencitet i nio videoverk. I verket spelar Ulman gravid, för att påvisa hur oförenligt tillståndet är i relation till olika yrkesroller, och i relation till konstvärlden. Verkets andra huvudperson är en uppstoppad duva, som fungerar som ett bollplank som kan stötta Ulman i hennes olika beslut.

I en dialogbaserad lektion reflekterar och analyserar eleverna tillsammans med en konstpedagog kring sina upplevelser av mötet med Amalia Ulmans videoverk. Hur upplever de konsthallens för utställningen väldigt annorlunda scenografi? Konstpedagogen förklarar också begrepp som självporträtt, performance och iscensättning.
*Instagram är en mobilapplikation för fotodelning och ett socialt nätverk som lanserades i oktober 2010.

  • Lektionen kan ges på lätt svenska – meddela vid bokning om så önskas.
  • Alla lektioner på Göteborgs Konsthall är utformade med Skolverkets läroplaner och styrdokument från Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen i åtanke.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Identitet Lyssna och prata Konst och bild Samtidskonst