Amalia Ulman – Videokonst, memes och instagram

Göteborgs Konsthall Åk 2 - Lärare

Hur känns det att se videokonst i en sal fylld av byggnadsställningar, gröna fotbollsnät och lila kuddar? Och vem 17 är instagramkonstnären Amalia Ulman?

Under lektionen Videokonst, memes och instagram får eleverna först själva fotografera i utställningen Mozart’s Ghost och därefter göra egna memes i meme-applikationer på Ipads. Memes är ett slags kollage, bilder, videos eller gif:ar som ofta innehåller en humoristisk knorr där t ex en textrad ger en bild en ny betydelse. Memes sprids ofta snabbt i sociala medier på internet.

Lektionen avslutas med att vi tittar instagramkonstnären Amalia Ulmans videokonst och pratar om hur hon använder Instagram som ett visningsrum för sin konst.

*Instagram är en mobilapplikation för fotodelning och ett socialt nätverk som lanserades i oktober 2010.

  • Lektionen kan ges på lätt svenska – meddela vid bokning om så önskas.
  • Alla lektioner på Göteborgs Konsthall är utformade med Skolverkets läroplaner och styrdokument från Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen i åtanke.

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Identitet Normer , etik och värderingar Grupparbete/övning Skapande verkstad Lyssna och prata Konst och bild Samtidskonst