I ditt klassrum: Mönsterexplosion – en lekfull tryckworkshop

Göteborgs Konsthall Förskola - Lärare

Ges på engelska eller svenska!

Tillsammans med konstnären Rachel Barron utforskar vi hur språk blir mönster och mönster blir språk.

Under workshopen skapar vi bilder i både stor och liten skala, trycker lager på lager och använder kalejdoskopiska speglar som upprepar mönstret i en magisk oändlighet. Till vår hjälp har vi specialgjorda stämplar med tecken från både det västerländska och arabiska alfabetet.

Workshopen är inspirerad av sommarens utställning med Mounir Fatmi, en konstnär med rötter inom den arabiska kulturen. Han använder ofta islamisk kalligrafi och arabiska mönster i sina verk.

Syftet med lektionen är att reflektera, experimentera och diskutera:

– Former som utgör olika språk och hur de fungerar
– Skillnader och likheter mellan språk
– Varför mönster och kalligrafi är viktiga i olika kulturer

Rachel Barron är en konstnär från Skottland. Hon bor och arbetar i Göteborg sedan 4 år tillbaka då hon har tagit sin MFA i Fri Konst på Valands Konsthögskola. https://rachelbarron.co.uk

 

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Inför besöket

Vid ett uppsökande tillfälle av denna lektion ger vi minst tre lektioner per skola under en och samma dag. Prata med era kollegor och skapa tre grupper = tre lektioner. Ni bokar in ett uppsökande tillfälle via museilektioner.se och sedan tar Rachel Barron kontakt med er och tillsammans bestämmer ni lektionstiderna och vilket språk som ska användas.

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Grupparbete/övning Skapande verkstad Workshop Lyssna och prata Svenska som andraspråk Konst och bild Samtidskonst