180° Behind Me – Om seendets begränsningar och möjligheter. Kan ges på lätt svenska.

Göteborgs Konsthall Åk 5 - Gymnasiet

Välkommen till  en dialogbaserad lektion där vi pratar om språkets betydelse, om seendets begräsningar och möjligheter. Vad betyder det att förstå respektive inte förstå? Konstnären Mounir Fatmi har sina rötter i Marocko men bor även i Frankrike och genom sitt arbete lever han närmast ett nomadliv med utställningar på olika kontinenter. I konstverken märks Fatmis rötter inom den arabiska kulturen då han gärna använder kalligrafi och arabiska mönster. För en  betraktare upplevs  hans konst väldigt olika beroende på vilka språk man kan och känner igen.

Veken berör även ord, kommunikation och förmedling av budskap: en tryckpress, en skrivmaskin, gamla VHS-band… Ofta är det objekt som förlorat sin betydelse och ersatts av ny teknik.

Vi möter Mounir Fatmis verk tillsammans med den Iransk-svenska konstnären: Azadeh Esmaili Zaghi. I lektionen pratar vi om det arabiska språket, hur viktiga ord kan vara och vilken betydelse tekniska apparater har haft för människans utveckling.

Kombinera gärna denna lektion med ”I ditt klassrum: Mönsterexplosion – en lekfull tryckworkshop” med Rachel Barron.

Läs mer om utställningen 180° Behind Me – Mounir Fatmi

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 75 minuter

Inför besöket

Lektionen kan ges på lätt svenska. Skriv ett meddelande till pedagogen om du önskar detta!

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Identitet Lyssna och prata Svenska som andraspråk Konst och bild Samtidskonst