I ditt klassrum – Burka Songs 2.0

Göteborgs Konsthall Åk 9 - Gymnasiet

Filmvisning (45 min) och gruppdiskussion (45 min) = ett lektionstillfälle

Vems röst får ta plats i det offentliga rummet? Vilka berättelser får ta plats i Sverige i dag? Vad händer när det går helt fel i en konstnärlig process?

Hanna Högstedt, regissör till den högaktuella filmen Burka Songs 2.0, kommer till er skola och visar och diskuterar filmen med elever och lärare.

Burka Songs 2.0 är en film om en film som gick fel, om välviljans rasism, om solidaritet och rädsla. Filmen börjar med en tydlig protest mot det franska burkaförbudet på Champs-Elysées, fortsätter via falsksång, civilpolis och skam, till ett samtal om representation, rasism och vilka berättelser som får ta plats i Sverige idag. Det är en komplex, nyanserad diskussion, som också är lite rolig. I filmen pratar regissören Hanna Högstedt med bland andra Athena Farrokhzad (poet), Baker Karim (filmkonsulent) och Fatima Doubakil (människorättsaktivist).

Bokning: Vid ett uppsökande besök ger vi gärna två lektionstillfällen per skola. Ni bokar in ett uppsökande besök via museilektioner.se och sedan kommer vi överens via mejl om hur de två lektionerna ska schemaläggas inom den angivna tidsramen (08.00-15.00).

 

Alla lektioner som Göteborgs Konsthall erbjuder är utformade med Skolverkets läroplaner och styrdokument från Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen i åtanke.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Inför besöket

Teknik som måste finnas på skolan: dator, projektor och högtalare (färdiginstallerat).

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Demokrati och jämställdhet Globala perspektiv Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Lyssna och prata Samhällskunskap Film Konst och bild Samtidskonst GIBCA