I ditt klassrum: Bilden av Mellanöstern

Göteborgs Konsthall Åk 8 - Lärare

Vilka bilder och föreställningar har vi av Mellanöstern och hur har de formats? Genom praktisk bildanalys undersöker vi tillsammans både äldre och samtida konst med utgångspunkt från 1800-talets orientalismmålningar. Vi tittar även på några av dagens media- och propagandabilder. Hur tolkar vi bilderna utifrån våra olika erfarenheter? Vem har skapat dessa bilder och för vem?

Målet med lektionen är att eleverna ska reflektera över hur våra föreställningar om omvärlden formas och hur stereotyp bilden av mellanöstern tenderar att vara för oss i väst. Lektionen ger också en övning i bildanalys.

Lektionen är framtagen i samarbete med Elektra Fryshuset ( se nedan) i Göteborg för ett pågående samarbetsprojekt för unga i patriarkala familjestrukturer och några av ungdomarna har varit med och diskuterat bilderna i lektionen.

 

Bokning: Lektionen går att boka de datum som anges här men är även möjlig att boka andra datum enligt överenskommelse samt 4/10. Lektionerna kan oftast ges med start 8.30 eller 9.00, beroende på restid.

Lektionen kan även bokas som lärarfortbildning enligt överenskommelse.

Kontakt: elisabet.udd@kultur.goteborg.se

 

Elektra Fryshuset Göteborg är en mänskliga rättighetsorganisation som arbetar med våld i nära relationer med fokus på hedersrelaterat våld. Elektra har en mångårig erfarenhet av att arbeta i dialogprojekt med unga från patriarkala familjestrukturer.

 

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Inför besöket

Vid ett uppsökande tillfälle ger vi ofta minst tre lektioner per skola under samma dag, men för denna lektion går det bra även med två lektioner. Det går bra att dela en klass i mindre grupper. Ni bokar in ett uppsökande lektionspaket via museilektioner.se och sedan kommer vi överens via mejl om hur lektionerna/tillfällena ska schemaläggas det berörda datumet.

Material som måste finnas på skolan: dator, internet, projektor med tillhörande högtalare, färdiginstallerat.

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Elisabet Udd
031-368 34 57

Teman: Demokrati och jämställdhet Globala perspektiv Normer , etik och värderingar Debatt och diskussion Samtidskonst