Nu pratar vi konst

Göteborgs Konsthall Förskoleklass - Åk 6

En lektion som bygger på aktiv dialog med eleverna om vad de ser och upplever i mötet med konsten.

Måste konst vara vacker eller kan den vara läskig, ful och underlig? Vi tittar på bilder av samtidskonst och pratar om det vi ser. Vi stannar upp, känner efter och funderar. Varför har konstnären valt att göra så? Vad ser du och vad ser andra? Ser vi samma saker? Hur känns det? Vad får vi för associationer?

Målet med denna lektion är att eleverna aktivt tar del i samtalet och genom detta tränar och utvecklar sina kommunikativa, metakognitiva och begreppsliga förmågor. Vi vill uppmuntra barnen att reflektera och bli trygga i att det inte finns några rätt eller fel i upplevelsen av konst.

Lektionen byggs upp av en aktiv dialog mellan vår pedagog Marie Gayatri och eleverna, där elevernas tankar får stort utrymme.

Max antal elever: 20

Lektionslängd: 60 minuter

Inför besöket

Max 20 elever, gärna mindre grupper.

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog

Teman: Lyssna och prata Filosofi Konst och bild