I ditt klassrum: Offentlig konst, stadsplanering & performance

Göteborgs Konsthall Åk 7 - Gymnasiet

 

En unik möjlighet för er då stockholmsbaserade Kristoffer Svenberg, konstnär/pedagog kommer till ert klassrum för att visa hur konstformer som performance och offentlig konst kan mötas. Det blir en interaktiv lektion där bildexempel varvas med diskussionsuppgifter och eleverna kan påverka med egna frågor och idéer.

 

I våras arbetade Göteborgs Konsthall med Kristoffer i konstprojektet Mallrats Göteborg, ett undersökande projekt som skapades tillsammans med både unga från gymnasieskolor i Göteborg och med seniorer med lång erfarenhet av stadens förändring. Exempel hämtas från både detta projekt och andra.

 

I lektionen ges eleverna möjlighet att utveckla sina förmågor i att resonera kring bland annat stadsplanering, arkitektur och offentlig konst. Syftet är att fördjupa förståelsen kring konstnärliga arbetsmetoder, reflektera kring vilken inverkan stadens olika miljöer har på oss som individer och lyfta fram att invånare faktiskt kan styra och påverka stadens rum.

 

Denna lektion kommer även att erbjudas vid 3 tillfällen nästa termin.

 

Lektionen passar bl.a. in i kursen: Konstarterna i samhället.

 

OBS! Vid beteckningen ”I ditt klassrum” bör skolan boka minst tre lektioner samma dag av en lektion. Prata gärna ihop dig med dina kollegor och hör av er till oss om ni har några frågor! Föreslå själva tider för lektionerna utifrån vad om passar er.

Lektionen är 60-90 minuter lång. Längden anpassas utifrån det som fungerar i er schemaläggning. Ni behöver boka 3 lektioner till skolan på samma dag.

Teknik/material som bör finnas på skolan: Dator och projektor (färdiginstallerat)

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Elisabet Udd
031-368 34 57

Teman: Debatt och diskussion Lyssna och prata Svenska Teater och Drama Konst och bild Samtidskonst